Erdős Gábor és Varga József Rátz Tanár Úr Életműdíjasok

Erdős Gábor és Varga József Rátz Tanár Úr Életműdíjasok

2022-ben a következő tanárok kapták meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat:

Matematikából:

  • Erdős Gábor, Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa
  • Varga József, Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét

Fizikából:

  • Koncz Károly, PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium, Pécs
  • Moróné Tapody Éva, Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Szeged

Kémiából:

  • Tölgyesné Kovács Katalin, Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg
  • Hotziné Pócsi Anikó JuditTóth Árpád Gimnázium, Debrecen

Biológiából:

  • Fazakas Andrea, Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest
  • Bertáné Kövesdi GabriellaKeszthelyi Vajda János Gimnázium, Keszthely

A képen (hátsó sor, balról jobbra): Bojár Gábor (Graphisoft), Bogsch Erik (Richter Gedeon), Varga József, Koncz Károly, Erdős Gábor, Éry Gábor (Ericsson), Kroó Norbert (MTA, az alapítvány kuratóriumának elnöke), (első sor, balról jobbra) Fazakas Andrea, Moróné Tapody Éva, Tölgyesné Kovács Katalin, Bertáné Kövesdi Gabriella, Hotziné Pócsi Anikó.

A rangos díjat három olyan nagyvállalat alapította, az Ericsson Magyarország, a Richter Gedeon Nyrt. és a Graphisoft, amelyek a mai napig is sikeresek és elkötelezettek a tudományok és a jó oktatás iránt.   Kroó Norbert, az alapítók által létrehozott Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt igazgatóságának elnöke és Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója is már 22. alkalommal köszöntötte a Rátz Tanár Úr Életműdíjasokat. Éry Gábor idén utoljára adta át a díjakat a legjobb fizikatanárok részére az Ericsson Magyarország vezérigazgatójaként.

Rátz László annak idején a Fasori Gimnáziumban többek között  Wigner Jenőt tanította, akivel Kroó Norbert beszélgetett hosszasan szeretve tisztelt tanáráról még 1963-ban (amikor Wigner fizikai Nobel-díjat kapott). Ezt a történetet is elmesélte megnyitójában az akadémikus. Bojár Gábor a gazdasági vállalatok és a társadalom figyelmét hívta arra, hogy mennyire fontos a közoktatás – a diákok az egyetemen a szakma részleteit tanulják meg, de azt, hogy mennyire lesznek kreatívak és mennyire tudnak önállóan gondolkodni, az a közoktatáson múlik.

Bojár Gábor átadja a díjat Erdős Gábornak

A díjazottak mindegyikéről készült és bemutatásra került egy-egy rövid videó, ezek elején egy azóta felnőtt és karriert befutott diák beszélt arról, hogyan indította el őt és társait a pályán kiváló tanára. Mind a kisfilmekben, mind a megtisztelő helyszínen, a Tudományos Akadémia Dísztermében olyan mondatok hangzottak el a pedagógusoktól, amelyek bölcsek, igazak és szívet melengetők is voltak egyben. A vicc szerint van olyan tanár, aki szereti a tantárgyát, és van, aki szereti a gyerekeket. Az itt levőkre mindkettő igaz: szeretik a tantárgyukat is, és a gyerekeket is. Hivatástudatuk, hozzáállásuk példamutató diákjaik számára, akik ezt messzemenően értékelik.

A youtube-ra már fel is kerültek a videók az írásos méltatásokkal együtt. 

A két életműdíjas matematikatanár: 

Erdős Gábor

 Varga József

Nekik is és a többi Rátz Tanár Úr-díjazottnak őszintén gratulálunk.

A Szerkesztők