Online IMO 2021, és ami előtte volt…

Online IMO 2021, és ami előtte volt…

Az alábbi beszámolóban a 2021-es matematika diákolimpiára való felkészülésről és magáról a versenyről adunk hírt.  Mindkettőre ebben az évben is rányomta a bélyegét a pandémia, ám az előző évi tapasztalatok sokat segítettek a helyzet kezelésében.

A szakkörök

A tanév első olimpiai szakköre a szeptember végére halasztott IMO 2020 (Nemzetközi Matematikai Diákolimpia) előtt volt. Mivel már szeptemberben a levegőben volt a lezárások lehetősége, ezért eleve online szakköröket hirdettünk. Ezek szervezésében és a további munkában is nagyon sokat segített Kovács Benedek, aki létrehozta a szakköri  jelentkezés regisztrációs felületét, és új, szakmai honlappal támogatta a felkészülést.

A szakköri munkához ez a forma sok hozadékkal járult hozzá:

  • A Budapesttől távolabb lakó diákoknak nem kellett hosszas vonatozással tölteniük a szakköri nap jelentős részét.
  • A diákokon kívül bekapcsolódtak tanárok is. A szakkörön rendszeresen „jelen volt” többek közt Pelikán József tanár úr, a korábbi csapatvezető, Kós Géza, a problémakiválasztó bizottság tagja, és Juhász Péter, a Rényi Intézet szakmódszertani csoportjának referense.
  • A szakköri feladatok megoldásaiból felkészülő diákok nagyon jó bemutatókat tartottak, ezek technikai megvalósítása, prezentálása sokszínű és példamutató volt.
  • A szakkör azon részében, amikor gondolkozási időt kaptak a résztvevők, az ország különböző részein külön-külön élő diákok kis csoportokat alkotva együtt birkózhattak a problémákkal.

A szakköröket a korábban bevált módon kéthetente péntekenként délután 3–5 óra között rendeztük meg. 71-en regisztráltak, több alkalommal is 50–60 résztvevő jelentkezett be. A fent említett jó dolgok mellett meg kell említeni, hogy több diákkal beszélgetve kiderült, ők hiányolták a korábbi hagyományos, jelenléti szakköröket, azok hangulatát, a személyes találkozásokat. A zoom-os szakkörök további hátránya, hogy aktív gondolkozóból könnyen átválthat a résztvevő egyszerű szemlélővé.

A válogatóversenyek

A válogatóversenyek szervezésében úttörő jelentőségű volt az a minta, ahogy a Kürschák-versenyt szervezték. Így az első válogatót meg lehetett írni akár otthonról , akár a versenynek helyszínt biztosító iskolai környezetben. A második válogató, a Surányi János emlékverseny 2021. március 9-én volt, azaz a tavaszi lezárások elején, amikor már a felsősök sem jártak iskolába. Mivel az intézmények nyitva voltak, az érettségizők felkészítő konzultációi folytatódhattak, ezért ezt a válogatót is hasonló módon szerveztük. A legtöbb diák a saját iskolájában írta meg a dolgozatot, de voltak, akik az otthonukban dolgoztak, egy zoom találkozó keretében, egy bekapcsolt kamera felügyelete mellett. Ezúton is szeretném megköszönni a versenyre regisztrált diákok iskoláinak, az ottani tanároknak a segítőkész hozzáállást, a helyszín biztosítását, a felügyeletet, a diákok dolgozatainak beszkennelését és feltöltését. A szervezésben részt vevő iskolák: Batthyány Lajos Gimnázium (Nagykanizsa), Bányai Júlia Gimnázium (Kecskemét), ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (Szombathely), Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium,  Fazekas Mihály Gimnázium (Debrecen), Földes Ferenc Gimnázium (Miskolc), Janus Pannonius Gimnázium (Pécs), Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium (Szeged), Révai Miklós Gimnázium (Győr), Táncsics Mihály Gimnázium (Kaposvár), Türr István Gimnázium és Kollégium (Pápa), Vajda János Gimnázium (Keszthely).

A második válogatót az eredeti tervekhez képest el kellett halasztani, végül május 25–26-án tudtuk megtartani. Erre az utóbbi években kialakult rendszerben már csak a versenyben legjobban szereplő szűk kör kapott meghívást. Ezt a fordulót mindenki a saját iskolájában írta. A diákok dolgozatait feladatonként javítottuk, ebben közreműködött Frenkel Péter, az IMO csapat vezetője, Dobos Sándor helyettes vezető, Lenger Dániel, a MEMO csapat vezetője, továbbá korábbi diákolimpikonok: Borbényi Márton, Kovács Benedek, Matolcsi Dávid, Szabó Kristóf. Munkájukat ezúton is hálásan köszönjük. A verseny után kialakultak a csapatok (a nevek után álló szám az évfolyamot jelzi):

Az IMO          csapata:         Fleiner Zsigmond (11), Füredi Erik (12), Kovács Tamás (11), Szabó Kornél (12), Várkonyi Zsombor (12), Velich Nóra (12);

A MEMO csapata:   Bán-Szabó Áron (11), Bencsik Ádám (11), Jánosik Máté (11), Molnár-Szabó Vilmos (10), Nádor Benedek (10), Török Ágoston (11);

iskolák szerint Máté a győri Révaiból, Ágoston a kecskeméti Bányaiból, a többiek pedig a budapesti Fazekasból.

A nyári edzőtábor

Mivel idén sem rendeztek szóbeli érettségiket, továbbá a komoly oltási kampánynak köszönhetően lépcsőzetes enyhítések jöttek, így június végén sor kerülhetett a korábbi évekhez hasonlóan Dombóváron megrendezett olimpiai edzőtáborra, ami szakmailag és szociálisan is nagyon jó programnak bizonyult. Nagy elismerés és köszönet a tábor finanszírozását biztosító pályázat megírásáért, a gondos szervezésért Salamon Máriának, aki a KöMaL MATFUND alapítványa részéről mindent kézben tartott. Köszönettel tartozunk továbbá a tábort támogató AIT-Budapestnek (Aquincum Institute of Technology), Rotter Barbara programigazgatónak, Bojár Gábor alapítónak, és a helyszínt biztosító Dombóvár-Gunaras üdülőközpontnak, személy szerint is Tigelmann Péternek.

A Nemzeti Tehetség Program keretében fogadta el a Miniszterelnökség az NTP-TÁB-20-0042 pályázatot, ez tette lehetővé mintegy 40 fiatal ingyenes táborozását.  A matematikusok edzőtábora lassan hagyományossá váló módon párhuzamosan zajlott a fizikusok programjával, egyik este Honyek Gyula tanár úr és kedves felesége, Baranyai Klára tanárnő tartott színes, izgalmas kísérleti bemutatót az összes táborozónak. A matematika szakmai programot délelőttönként Kiss Géza és Dobos Sándor, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai irányították, a délutáni programot Kovács Benedek és Imolay András egyetemisták vezették. A matematikatáborba a fent említett két csapaton kívül az EGMO vezetősége által javasolt 4 lány, továbbá a válogatókon jól szerepelt diákok jöttek, továbbá meghívást kapott a felvidéki Csaplár Viktor, aki a budapesti Fazekasban tanult és érettségizett, de az olimpián Szlovákia színeiben indult és csapatának legjobbjaként szép ezüstérmet nyert. A komoly munka mellett az egyik délután közös strandolás, röplabdázás volt a Gunaras strandfürdőben. A körülmények ideálisak voltak, a Hotel Európában laktunk, annak alagsorában tágas, a kánikulában is kellemes hőmérsékletű termeiben dolgozhattunk. Esténként az EB egy-egy mérkőzését is közösen lehetett végigszurkolni. A sok-sok hónap otthoni online iskolázása után nagyon jó volt újra együtt lenni, élőben közösen matekozni. Meg kell említeni a zárótábortüzet, ahol Salamon Marika grillmesterként is csillagos ötösre vizsgázott. Az étkezésünket biztosító étterem előkészítette a hozzávalókat, táborszervezőnk pedig a rögtönzött körülmények között a tábor közel ötven résztvevőjének megsütötte a finomságokat a tábortűznél. A fizikusok látványos krumpliágyú- és vízágyú-bemutatója, a MaMuT táborból örökölt éneklista végigdalolása a parázsló tűz mellett a kellemes nyári éjszakában,…szóval nagyon jó záróeste és összességében véve is szuper tábor volt.

Az olimpia

Az olimpia július második felében volt, az előtte levő héten még két napot a Fazekasban, kettőt pedig már a versenynek helyet adó Rényi Intézetben matekoztunk a csapattal. Maga a verseny ugyanúgy zajlott le, ahogy tavaly, erről részletesen írtunk az előző évi beszámolóban. Az apró különbségek egyike, hogy a külföldi vizsgabiztos idén a grúz Nika Salia volt, a koordinálást végző kvartettben a tavalyihoz képest egy csere történt, Fekete Panna helyett Terpai Tamás kapcsolódott be. Az online verseny nagyon más, mint a korábban megszokott. Nincs utazás, nem látszanak a riválisok, nincs megnyitóünnepség, zászlós felvonulás. A versenyen nem szuszog együtt egy hatalmas térben a 600 diák, miközben várja a feladatlapot tartalmazó mappa kinyitására engedélyt adó jelet, nincsenek utána közös étkezések, beszélgetések, kirándulások. A szervezők igyekeztek idén is valamilyen módon kárpótolni mindezt, és online dolgokat szerveztek: volt „városnézés”, sakkverseny és több exkluzív interjú, ezek egyikét Lovász Lászlóval készítették.

A feladatlap és a részletes eredmények is megtalálhatók az olimpia hivatalos honlapján. A csapat tagjait már felsoroltuk, közülük Zsombor ezüstérmet szerzett, a többiek pedig mindannyian bronzot, a csapat az országok nemhivatalos versenyében 107 közül a 32. lett. Az idei évben három feladat is nagyon nehéznek bizonyult, ennek köszönhetően az éremhatárok a szokásosnál alacsonyabbak voltak, a mezőny tömörült. Egy-egy megingás, vagy a nehezebb feladatokban elért siker az országok közti sorrendben jelentősen előre, vagy hátra vethette a csapatot. Ezt a két jelenséget egyszerre figyelhetjük meg a mieink teljesítményén. Ha a 4. feladatot nem tekintenénk, az országok közti sorrendben az első 10-ben lennénk, de sajnos a négyest csak Nóri oldotta meg, a vetélytársak pedig ennél a feladatnál nálunk jobban szerepeltek.

A jövő évi olimpiát Norvégia rendezi majd. Ennek van érdekes magyar vonatkozású szála, hiszen a norvég csapat vezetője Kunszenti-Kovács Dávid, aki maga hét olimpián vett részt versenyzőként, több éve készíti fel és vezeti a norvég csapatot, benne van az IMO Board-ban és az etikai bizottságban is, és a következő évi olimpia szervezésében is tevékenyen részt vesz.

Őszintén kívánom, hogy a 2022-es olimpia újra a régi keretek között lehessen. Szurkoljunk együtt a szervezőknek, a jövő évi magyar csapatnak és a járvány ellen küzdő emberiségnek!

                       Dobos Sándor, IMO csapatvezető-helyettes