Erdős László Schrödinger-díjas

Erdős László Schrödinger-díjas

Az Osztrák Tudományos Akadémia idén Erdős Lászlónak, a Maria Guggingban található Institute of Science and Technology Austria (IST) professzorának ítélte az Erwin Schrödinger-díjat. A másik díjazott Markus Arndt, a Universität Wien professzora.

Erdős László átveszi a Schrödinger-díjat 2020. márc. 2-n (© IST Austria).

Erdős László kutatási területe a matematikai fizika és a valószínűségszámítás. A díjat (ami az egyik legjelentősebb kitüntetés ezen a területen) a matematika és a fizika határterületein végzett kiemelkedő munkásságáért kapta, különösen tekintettel a véletlen mátrixok elméletében elért úttörő eredményeire.

Erdős László az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett diplomát, majd a Princeton University-n doktorált Elliott H. Lieb vezetésével. (A doktori tézis címe: Magnetic Schrödinger Operators and Estimates on Stochastic Oscillatory Integrals.) Doktori fokozatszerzése után olyan neves intézményekben dolgozott, mint az ETH Zürich, a Courant Institute, vagy a GeorgiaTech.

2013 óta dolgozik az Osztrák Tudományos és Technológiai Intézetben, az IST-ben, ahol az Erdős Group vezetője. 2015-ben lett az Osztrák Tudományos Akadémia levelező tagja, 2016 óta a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

Gratulálunk az elismeréshez!

https://ist.ac.at/en/news/laszlo-erdos-receives-erwin-schrodinger-prize-of-the-oaw/

https://24.hu/tudomany/2021/03/02/magyar-matematikus-erdos-laszlo-schrodinger-dij/

https://mta.hu/sajtoszemle/erdos-laszlo-az-mta-kulso-tagja-kapta-az-erwin-schrodinger-dijat-111263