MedveMatek

MedveMatek

1999-ben egy debreceni középiskolai tanár, Kis Gábor megálmodott egy matekversenyt, ami kiszabadította tanítványait a négy fal közül: a Nagyerdőn csapatokban barangolva oldották meg a gyerekek a feladatokat. Az új kezdeményezésnek nem meglepő módon nagy sikere lett, így 2000-ben már a 7. és 8. osztályos általános iskolás diákok is részt vehettek az akkor még Medve Vetélkedő névre hallgató matematika versenyen.

Ezután évről évre megrendezésre került a verseny, a kategóriák tovább bővültek az 5—6.-os korosztály, majd a felnőttek felé és a helyszín sem korlátozódott Debrecenre: 2007-től Budapesten, majd sorban Szegeden, Veszprémben, Egerben és Pécsett is lehetőség nyílt a szabadtéri vetélkedésre. Jelenleg az ország 7 helyszínén lehet versenyezni 6 különböző kategóriában életkor alapján; az 5—6. osztályosok a Medvebocs, a 7—8. osztályosok a Kismedve, a 9—10. osztályosok a Nagymedve, a 11—12. osztályosok pedig a Jegesmedve kategóriában indulhatnak. A vállalkozó kedvű szülők, tanárok, érdeklődő felnőttek számára is van két kategória; az Ursa Minor, mely a matematikával nem foglalkozó vagy általános iskolában tanító felnőttek részére ajánlott, az Ursa Maior pedig a munkájuk során emelt szinten matematikával foglalkozó vagy középiskolában, egyetemen tanító matematika tanárok részére létrejött kategória.

A versenyek hétvégi napokon kerülnek megrendezésre a megadott városok ligetes, erdős, dombos területein. A szervezők a helyszínen állomásokat jelölnek ki, ezekről egy rajzolt térképet kap minden versenyző csapat. Ennek alapján tudnak tájékozódni a verseny folyamán. Ugyanis a versenyzőknek nem véletlenszerűen kell felkeresniük minél több állomást, hanem a válaszaik alapján egy megadott sorrendben. Minden csapat az A állomáson kapja meg az első feladatát, majd a válaszuk helyessége alapján haladnak tovább egy másik állomásra. Az elsődleges cél 10 feladat hiba nélküli teljesítése. Azonban nem feltétlen az a győztes, akinek minden válasza helyes, hiszen ha valaki egy rossz válasszal „mellékvágányra” kerül, de azt jól megoldja, könnyen visszatérhet a fő csapásvonalra és amennyiben gyorsabban teljesíti a feladatokat, elé kerülhet annak, aki hibátlanul, ám lassabban dolgozik.

Nem elég tehát a hibátlan matematikatudás, szükség van a csapatmunkára, a logikus gondolkodásra és a stratégiai tervezésre. Persze sokaknak nem az eredmény elérése a cél, egyszerűen a jó idő, kellemes időtöltés, a fesztiválhangulat miatt látogatnak el a „medve-rendezvényekre”. Egy-egy budapesti versenyen közel 3500 résztvevő fordul meg egyszerre, ezért A Matematika Összeköt Egyesület, a Medve versenyek szervezői komoly rendezvényszervezési technikákkal készülnek. Évről évre egyre gördülékenyebb a verseny annak ellenére, hogy a 3500 résztvevő a verseny elején együtt rajtol, valamint az eredményhirdetés a verseny vége után negyedórával megkezdődik. Ebben a szervezők segítségére van egy mobiltelefonos applikáció, amellyel minden állomás rendelkezik, és ezzel könyvelik a csapatok beadott válaszait.

Mindemellett a csapatok a térkép mellé kapnak egy Utilapput, mely a haladási irányukat hivatott feljegyezni. Így nem csak az applikációban tárolódnak az adatok, hanem a diákok Utilappuján is. Ez segítségükre van a következő állomás felkeresésében és az esetleges plusz körök könnyebb felfedezésében. Az Utilappuk, ahogy a feladatok is a kategóriák szerint, színkódokkal ellátottak, hogy még könnyebben találják meg a versenyzők a saját feladatukat és kevesebb legyen az esély a tévesztésre.

Aki szívesen kipróbálná a „medvefesztivált”, 2018 tavaszán lesz rá bőven lehetősége. A helyszínek és időpontok az alábbiak:

 • 2018. április 7. Eger, Érsekkert
 • 2018. április 14. Budapest, Gellért-hegy
 • 2018. május 6. Szeged, Erzsébet liget
 • 2018. május 6. Debrecen, Nagyerdő
 • 2018. május 12. Veszprém, Kolostorok és Kertek park
 • 2018. május 13. Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed
 • 2018. május 26. Budapest, Óbudai-sziget

Március 9-éig tart az előnevezési időszak mindegyik versenyre, amelyet a http://medvematek.hu/ honlapon lehet megtenni egy rövid regisztrációt követően.

A regionális versenyeken legjobban szereplő csapatok meghívást kapnak a 2018. június 9-én Debrecenben megrendezésre kerülő országos fordulóra, ahol az ország legügyesebbei mérethetik össze tudásukat.

A Matematika Összeköt Egyesület azonban nem csak a versenyein keresztül próbálja megszerettetni az érdeklődőkkel a matematikát. 2018 február 24-én harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Medve Matek Élménynap, amely külön programot nyújt a diákoknak és a pedagógusoknak.


A szintén hétvégi napon megrendezésre kerülő esemény délelőtti óráiban a résztvevők különböző matematikához kapcsolódó standokon járhatnak körbe: logikai játékokat lehet kipróbálni, matematikai alakzatokat lehet hajtogatni papírból és egyszerűbb kísérleteket megtekinteni. Ezen kívül meghívott professzorok és matematikusok tartanak rövid plenáris előadást. Ezek után a pedagógusok kerekasztal beszélgetéseken vehetnek részt, melynek során az oktatás és azon belül is a matematikaoktatás különböző aspektusai vannak terítéken. Ezalatt a diákok játékos csapatversenyen vehetnek részt, ami hasonlít a Medve Szabadtéri Matekversenyhez és a később szóba kerülő tábori programokhoz.

Az ebédet követően kiscsoportos foglalkozások veszik kezdetüket több matematikához köthető témakörben; titkosírás, rejtvényfejtés, térgeometria, gráfelmélet. Ezeken diákok, tanárok egyaránt részt vehetnek, a témák olyanok, melyek mindenki számára érdekesek és többnyire az újdonság erejével hatnak.

Az Élménynapon a részvétel ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött, így, ha valaki nem tudja eldönteni, neki való-e a tábor vagy a verseny, ez tökéletes alkalom a Medve Matek rendezvénysorozat megismerésére.

Többször szóba került már a tábor, mit is takar ez pontosan? Évente három különböző alkalommal, télen, nyáron és ősszel rendez az egyesület matematika táborokat.

A téli matektábor, amely 2018-ban kis csúszással már tavaszi tábor lesz, március 15—18. között kerül megrendezésre Nagykőrösön. Ezután a nyári táborok július 3.-ától egészen augusztus 8.-áig nyújtanak lehetőséget egyhetes vagy tíznapos táborozásra a nyári szünetben 4 különböző turnusban. Pontosabban:

 • 2018. július 3—9. Sástó, Mátra Tábor
 • 2018. július 10—16. Sástó, Mátra Tábor
 • 2018. július 20—29., Pusztafalu, Öreg Bence Turistaház
 • 2018. augusztus 2—8. Városlőd, Iglauer Park

A táborok programja nagy vonalakban évszaktól függetlenül megegyező. Délelőtt kétszer másfél órás foglalkozáson vehetnek részt kiscsoportokban (8-12 fő) az általános iskolai felső tagozatos és középiskolás diákok. Délutánonként pedig játékos csapatversenyek, vagyis tortúra, tételátadás, logikai kaland várja a diákokat. A tábor programjának része egy egész napos túra a környező hegyekben választható távval és nehézséggel. Emellett minden táborban összemérethetik a diákok sportban magukat a tanárokkal; fociban, kosárlabdában, röplabdában, pingpongban stb.

Különlegességek a tábori életben a saját fizetőeszköz, a batka, amelyet a diákok a tábori idő alatt gyűjthetnek, majd játékokra, Medve Matekos ajándékokra és könyvekre válthatnak be; a tábori idő, ez általában a magyar idő plusz egy óra. Ettől a diákok úgy érzik, hogy egy órával tovább alhatnak és egy órával később fekhetnek le. Ezen a trükkön kívül persze elősegíti azt is, hogy a résztvevők egy külön kis univerzumban érezhessék magukat a tábori idő alatt. Emellett a fesztiválhangulatot elősegítendő minden résztvevő karszalagot kap a tábor elején, amit előszeretettel viselnek és gyűjtenek a diákok és a tanárok egyaránt.

A táborok népszerűségének egyik oka valószínűleg a szervezők fiatalsága. A szervezők döntő többsége pályakezdő fiatal vagy még éppen egyetemista, tanári, mérnöki, matematikus, informatikus és egyéb matematikához köthető szakokon. A tábori lét éppen ezért kifejezetten fiatalos és laza, a tegeződés alapvető a résztvevők és szervezők között.

A tanárok minden tábor végén írnak egy dalt a táborban történt eseményekről, amelyet utolsó nap a búcsúest keretében előadnak a diákoknak. Emellett minden táborban készül egy altatódal is, melyet az esti szobaellenőrzések során énekelnek a tanárok a diákoknak. Mindegyik dal igyekszik átadni a tábor hangulatát, hogy azt a diákok minél inkább magukénak érezhessék, és hogy később felelevenítse a tábori emlékeket. Legtöbb esetben gitár a kíséri ezeket a dalokat, azonban megjelent tábori dalban már dob, ukulele és hegedű is.

A Medve Matek tehát egy egész éves programsorozatot nyújt a matematika iránt nyitottak számára. Bőven akad lehetőség, ne féljetek hát kipróbálni. További információkért, a jelentkezésért és kedvcsináló képekért látogassatok el a http://medvematek.hu/ oldalra, vagy a Medve Matek facebook oldalra: https://www.facebook.com/medvematek/

Gyimesi Bernadett