Beszámoló az 57. Rátz László Vándorgyűlésről

Beszámoló az 57. Rátz László Vándorgyűlésről

2017-ben a matematikatanárok 57. Rátz László Vándorgyűlésének — a vándorgyűlések történetében először — Székesfehérvár, ezen belül az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara adott otthont július 4 és július 7 között.

Az idei rendezvényen 204 regisztrált résztvevő volt, közülük 22-en érkeztek a határon túli magyarlakta területekről. Szerdától péntekig négy szekcióban (Alsó tagozat, Felső tagozat, Szakközépiskola és gimnázium, Speciális matematika tagozat) hallgathattak előadásokat és vehettek részt szemináriumokon a matematikatanárok.

A kedd délutáni ünnepélyes plenáris ülés a Városháza dísztermében volt, ahol először dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Györök György az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja és dr. Katona Gyula akadémikus, a Bolyai János Matematikai Társulat elnöke köszöntötte a Vándorgyűlés résztvevőit. Ezután került sor a Beke Manó Emlékdíjak átadására. A Beke Manó Emlékdíj I. fokozatában részesült dr. Katz Sándor a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium idén nyugdíjba vonult tanára. Katz Tanár Úr érdemei elévülhetetlenek abban a folyamatban, amely során a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium a magyarországi matematikai tehetséggondozás egyik vidéki fellegvára lett. Emellett nagyon sokat tett és tesz ma is a magyar matematikatanítás jobbítása érdekében. A Beke Manó Emlékdíj II. fokozatában részesültek a következő kollégák: Árvainé Libor Ildikó, Bere Lászlóné, Fenyvesi Mária, Jakucs Erika, Stallenberger Józsefné, Szomódi Zsuzsanna, Tóthné Berzsán Gabriella.

A plenáris ülés második felében előbb Csíkos Csaba az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar dékán-helyettese, egyetemi docens tartott előadást Szöveges feladatok — matematikán innen és túl címmel. Ezután Vancsó Ödön az ELTE TTK Matematikatanítási és Módszertani Központjának vezetője számolt be az MTA által finanszírozott, általa vezetett, több egyetem és köznevelési intézmény részvételével zajló módszertani kutatások első évéről és a jövőbeli tervekről Komplex matematikaoktatás a XXI. században címmel.

Hagyományosan a Vándorgyűlés plenáris délutánján szoktak előadást tartani az előző év végén Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott matematikatanárok is. Tarcsay Tamás Mások vittek jó(?) utakra engem címmel tartott a személyes tanári élményeket a matematikával briliáns módon ötvöző, kiváló előadást. Kónya István nem tudott jelen lenni, de a Vándorgyűlés résztvevőihez írt nagyon szép és tartalmas levelét felolvasták a plenáris ülésen.

A plenáris ülés után a Szent Imre templomban adott orgonára és fagottra írt darabokból koncertet a résztvevőknek Szarka Andrea és Moharos Sándor.

Szerda reggeltől péntek délig négy szekcióban kifejezetten színvonalas és tartalmas előadások és szemináriumok közül választhattak a résztvevők. A Vándorgyűlés egyéni értékelésére lehetőséget adó, a szervezőkhöz beérkezett kérdőívek alapján megállapítható, hogy a „színvonalas” és „tartalmas” jelzők egyrészt nem túloznak, másrészt a rendezvény egészét jellemzik. A hagyományos és nagy népszerűségnek örvendő programok idén is lezajlottak: volt Tanárverseny a MATEGYE Alapítvány szervezésében, volt szerda este Hangos Könyv a Typotex Kiadó szervezésében, Votisky Zsuzsa vezetésével, volt szerdán Budapest-Vidék focimeccs (döntetlenre végződött), és csütörtökön kirándulások. Két szervezett kirándulás volt: az egyik a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély és a Gorsium Régészeti Park megtekintését, a másik pedig a Velencei tó körüli nevezettességek körbejárását foglalta magába. A második kiránduláson lehetőség volt hajózásra, kenuzásra illetve sárkányhajózásra is. Mindkét kirándulás népszerű volt, és a résztvevők beszámolói alapján jól sikerült. Ennek a sikernek nem elhanyagolható összetevőjeként az időjárás kegyes volt hozzánk a Vándorgyűlés teljes ideje alatt.

A jövő évi, 58. Rátz László Vándorgyűlés helyszíne még nem dőlt el, a kandidáló városok Budapest és Győr.

Kosztolányi József

a BJMT Oktatási Szakosztályának elnöke

 Megjegyzések: