Helló, Ruby! Kalandozások Kódföldén

Helló, Ruby! Kalandozások Kódföldén

A programozás ma már egyre inkább életünk természetes része. Ennek a 112 oldalas, gazdagon illusztrált és színes könyvnek a célja az, hogy a gyermekek minél korábban megbarátkozzanak a programozással kapcsolatos általános fogalmakkal és alapelvekkel.

A szerző Linda Liukas, Helsinkiben élő programozó, író és illusztrátor. Egyik alapítója volt a Rails Girls nevű mozgalomnak, amely azt tűzte ki küldetéséül, hogy világszerte minél több fiatal nő megismerkedhessen a programozás alapjaival. Önkéntesek segítségével ennek a szervezetnek néhány év alatt 270 városban több mint tízezer nőt sikerült elérnie. Linda a New York-i székhelyű, programozást oktató Codeacademy nevű cégnél is dolgozott. 2013-ban megkapta a Ruby programozói közösség legrangosabb díját, a Ruby Hero díjat, de büszkén viseli a Finnország Digitális Bajnoka (Digital Champion) címet is.

A könyv megírásának gondolata a szerzőben már 2009-ben felmerült. Később a Kickstarter közösségi finanszírozásának segítségével a könyvre Linda mindössze három óra alatt 10 ezer dollárt, az első 24 órában 100 ezer dollárt, végül összesen 380 ezer dollárt gyűjtött össze! Linda élete gyökeresen megváltozott – úgy döntött, hogy felmond a Codeacademy-nél, hogy teljes erejével az írásra koncentrálhasson. Könyvéhez a rajzokat saját maga készítette. Művét angolul 2015-ben, magyarul 2016-ban adták ki. A könyv eddig 20-nál több nyelven jelent meg.

A könyv két részből áll. Az első, könnyen és gyorsan olvasható részben 68 oldalon 10 fejezetre bontva egy kedves történetet követhetünk nyomon: a főszereplő kislány, Ruby azt a feladatot kapja, hogy keresse meg az apukája által elrejtett öt drágakövet. Útját öt barát kíséri végig, karaktereik mind valamilyen konkrét szoftverre utalnak – pingvin, kígyó, hópárduc, robot és róka (vagyis Linux, Python, Snow Leopard, Android és Firefox). Az első rész önmagában kerek egészt alkot, és olvasása (például kisebbeknek) itt akár be is fejezhető. A könyv második részében 10 feladatsor található, amelyek vagy az első rész után, vagy akár az első rész megfelelő fejezeteivel párhuzamosan is olvashatók. A könyvet fogalomtár zárja. Az érdeklődők több egyéb érdekességet (például kinyomtatható játékos feladatlapokat) tölthetnek le a http://www.helloruby.com/ oldalról.

A Hello, Ruby! nem konkrét programozási nyelvet tanít (tehát nem szól magáról a Ruby programnyelvről sem). Helyette az elsőre talán absztraktnak tűnő fogalmakkal ismerkedünk meg, történeteken, példákon és feladatokon keresztül – karakterláncokkal, logikai kifejezésekkel, változókkal, adatokkal, adatszerkezetekkel (zöldségek és gyümölcsök), függvényekkel, eljárásokkal, ismétléssel/ciklusokkal (eltáncolható-eltapsolható mozdulatsorok), elágazással (ültetés és gyomlálás), sorozatokkal, utasítássorozatokkal (fogmosás), kiválasztással, algoritmusokkal, részekre bontással, mintázatok felismerésével (Ruby ruhatárában vagy tapéták között), absztrakcióval, automatizálással, logikus és kritikus gondolkodással, tervezéssel, együttműködéssel, hibakereséssel, vagy a számítógépes gondolkodás fogalmával (computational thinking, ami a probléma olyan átfogalmazása, hogy azt a számítógép meg tudja oldani).

A szerző azt javasolja, hogy a gyerekek szülői segítséggel dolgozzák fel a könyvet. A könyv véleményünk szerint már 5–6 évesek számára, illetve által is olvasható, bár egyes feladatok megoldása 12–13 éveseket is gondolkodtatásra késztethet. A könyv hossza és felépítése jól el van találva, a történet fordulatos, nehéz abbahagyni az olvasását.

A Helló, Ruby! Kalandozások kódföldén egy négy részesre tervezett sorozat első kötetét alkotja. A második, valamivel rövidebb kötet, Helló, Ruby! Nagy utazás a számítógép belsejébe már magyarul is kapható, és szintén izgalmas feladatokat tartalmaz. Az internetről szóló harmadik kötet angolul előrendelhető. Az érdeklődőknek végül – további kedvcsinálóként – Linda A delightful way to teach kids about computers című, lelkesítő stílusú TEDx-előadását ajánljuk (https://www.youtube.com/watch?v=vcxwcWuq7KQ).

Lóczi-Nagy Gemma, Lóczi Lajos

https://hvgkonyvek.hu/konyv/hello-ruby-kalandozasok-kodfolden

 

 Lóczi-Nagy Gemma hobbija az olvasás és a zene. Könyvespolcán főleg tudományos és mérnöki ismeretterjesztő könyvek találhatók.

 Lóczi Lajos matematikus, az ELTE és a BME oktatója. Munkájában és kutatásaiban a Wolfram-programnyelv alkalmazása kiemelt helyen szerepel.