BJMT − a 2019-es év társulati díjai

BJMT − a 2019-es év társulati díjai

A Bolyai János Matematikai Társulat 2019-es díjainak kiosztására, valamint a Kürschák József Matematikai Tanulóverseny és a Schweitzer Miklós Matematikai Emlékverseny eredményhirdetésére december 11-én került sor.

A Szele Tibor Emlékérem, a Grünwald Géza Emlékérem, a Farkas Gyula Emlékdíj és a Rényi Kató Emlékdíj szabályzata, megemlékezve a névadókról is, a Társulat honlapján itt olvasható.

Híradásunk ismerteti a díjazottakat, akiknek nevére kattintva olvashatják méltatásukat.

Szele Tibor Emlékérem

A 2019-es Szele Tibor Emlékérmet Pach János, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos tanácsadója érdemelte ki, aki a kombinatorikus geometria világszerte elismert vezető kutatójaként generációk számára teremtett iskolát. A geometriai algoritmusok elméletének egyik megalapozója, területének egyik legnagyobb tekintélyű és hatású kutatója.

Grünwald Géza Emlékérem

A Grünwald Géza Emlékérem jogelődjét, a Grünwald Géza Emlékdíjat a Bolyai János Matematikai Társulat 1951-ben alapította a matematikai alapkutatásban kiemelkedő tudományos eredményeket elérő, fiatal magyar matematikusok jutalmazására. 2018-ban a Társulat a jutalmazhatók körét kiterjesztette a Magyarországon tanulmányokat folytatott külföldi kutatókra is.

2019-ben a Grünwald Géza Emlékéremre három felterjesztés érkezett. Mindhárom jelölt messzemenően rászolgált a kitüntetésre, ennek megfelelően az idei díjazottak: Bencs Ferenc, Soltész Dániel és Virosztek Dániel.

Farkas Gyula Emlékdíj

A Farkas Gyula Emlékdíjat a Bolyai János Matematikai Társulat 1973-ban alapította fiatal magyar matematikusok jutalmazására, kiemelkedő alkalmazott matematikai munkásságukért.

Gyorgyi Peter

A 2019. évi díjazott: Györgyi Péter.  

Rényi Kató Emlékdíj

PenzesEvelin

2019-ben a Rényi Kató Emlékdíj első fokozatában részesült: Pénzes Evelin.

Kürschák József Matematikai Tanulóverseny

A Bolyai János Matematikai Társulat a 2019. évi Kürschák József Matematikai Tanulóversenyt október 4-én rendezte meg húsz helyszínen: Békéscsaba, Budapest, Cambridge, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Kolozsvár, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg. A verseny minden helyszínen rendben zajlott le: a 90 regisztrált versenyzőtől összesen 74 dolgozat érkezett be.

A Társulat elnöksége a verseny lebonyolítására az alábbi bizottságot kérte fel: Biró András, Frenkel Péter, Kós Géza, Maga Péter (titkár), Pach Péter Pál (elnök), Tóth Géza.

A kitűzött feladatok és a bizottság jelentése itt letölthető.

A Kürschák verseny feladatai és megoldásai a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok 2020. februári számának (70. évf. 2.sz.) 66. illetve 68−71. oldalain olvashatók.

Eredmények:

  • I. díjban részesült:

Matolcsi Dávid, aki a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban érettségizett, jelenleg az ELTE elsőéves matematika alapszakos hallgatója.

  • II. díjban részesültek:

Beke Csongor, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium 12. osztályos tanulója;

Nagy Nándor, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium 12. osztályos tanulója;

Velich Nóra, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium, 11. osztályos tanulója és

Weisz Máté Barnabás, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, 12. osztályos tanulója.

  • III. díjat kapott:

Jánosik Áron, a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, 12. osztályos tanulója.

  • Dicséretben részesültek:

Hámori Janka, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, 11. osztályos tanulója és

Várkonyi Zsombor, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium, 11. osztályos tanulója.

kurschak

A Kürschák verseny legjobbjai: Jánosik Áron, Beke Csongor, Matolcsi Dávid, Nagy Nándor, Hámori Janka, Weisz Máté Barnabás, elöl: Velich Nóra és Várkonyi Zsombor

Schweitzer Miklós Matematikai Emlékverseny

A Bolyai János Matematikai Társulat 2019-ben október 25. és november 4. között rendezte meg a Schweitzer Miklós Matematikai Emlékversenyt.

A BJMT elnöksége a verseny megrendezésére a következő bizottságot jelölte ki: Pap Gyula (elnök), Kevei Péter (titkár), Barczy Mátyás, B. Szendrei Mária, Czédli Gábor, Fodor Ferenc, Gyenizse Gergő, Hajnal Péter, Hatvani László, Kérchy László, Kincses János, Krisztin Tibor, Maróti Miklós, Makay Géza, Molnár Lajos, Nagy Gábor Péter, Röst Gergely, Totik Vilmos, Vígh Viktor, Waldhauser Tamás, Zádori László.

A versenybizottság 10 feladatot tűzött ki. Ezekre 9 versenyző összesen 49 megoldást nyújtott be. A bizottság az alábbi döntést hozta.

  • I. díjat a bizottság nem ad ki.
  • II. díjat kap 6 feladat helyes megoldásáért

Csernák Tamás, az ELTE 2019-ben végzett matematika mesterszakos hallgatója és

Gáspár Attila, az ELTE másodéves matematika alapszakos hallgatója.

  • III. díjat kap 5 feladat helyes megoldásáért

Fehér Zsombor, a University of Oxford elsőéves matematika doktorandusza és

Matolcsi Dávid, az ELTE elsőéves matematika alapszakos hallgatója.

A feladatok és azok részletes megoldása is letölthető a Társulat honlapjáról.