3. Formális reakciókinetikai szimpózium

3. Formális reakciókinetikai szimpózium

2018. júniusi számunkban értesülhettek a 2. Formális reakciókinetikai szimpóziumról. 2020. január 9.-én és 10.-én sor került a harmadikra is a BME H épületében, evvel a címmel: 3rd Workshop on Formal Reaction Kinetics and Related Areas. A cím második fele a nyilvánvalóan „kilógó lóláb”: ez tette lehetővé, hogy a szűk értelemben vett elmélet területe mellett helyet kaphassanak olyan előadások is, amelyek járványtani, génszabályozási vagy rákkutatási témákról számoltak be. Multistacionaritás, bifurkáció, határciklusok, permanencia, S-rendszerek, globálisattraktor-hipotézis, késleltetés, sztochasztikus kinetika, folyamatok hálózatokon, frontterjedés, rezonancia és lebegés reakciókban – néhány az ismétlődő kulcsszavak közül.

Az előzőkhöz képest bővült a résztvevők száma (kb. 31 fő) és a képviselt országok száma is (óvatosan lépünk ki a Monarchia területéről: Ausztrián és Szlovénián kívül Spanyol-, Német- és Olaszországból is érkeztek, de az Egyesült Államokból is voltak vendégeink). Külön öröm számomra, hogy Pécs, Veszprém, Óbuda és Szeged mellett Lágymányos (ELTE) és a Práter utca (PPKE) is képviseltette magát, vagyis a magyarországi kutatóhelyek többségéből jött résztvevő, köztük nem kevés doktorandusz.

Örvendetes jelenség, hogy a kollégák egyes (nem is diszjunkt) részhalmazai a konferencia előtt és után aktív közös kutatásba fogtak.

Amilyen egyszerű lenne, olyan lehetetlen megadni egy linket az összejövetel honlapjához vagy az előadások és poszterek hiteles és végleges listájához: ilyenek ugyanis – energiáink végessége folytán – nem készültek. A szervezésben egyrészt Szederkényi Gábor, másrészt Péterné Kovács Anikó is részt vett. Mintegy újabb másfél év múlva jó lenne újra látni a társaságot, további résztvevőkkel bővítve.

Tóth János