A Matematika Világnapja: matematika mindenütt

A Matematika Világnapja: matematika mindenütt

Az Érintő 2020-as első számának megjelenését március 14-ére időzítettük. Ezen a napon van ugyanis a Matematika Világnapja! 2020-ban ez az első ilyen hivatalos ünnep, amelyet a Nemzetközi  Matematikai Unió javaslatára 2019. novemberében fogadott el az UNESCO. Az első, úgynevezett „pi-nap” 1988. márc. 14-én volt: a dátum, a 3.14 a ℼ két tizedes jegyre kerekítve. 1989 óta ezen a napon hagyományosan kör alakú gyümölcsöspitét sütnek, s hogy miért? Mivel a π (angolul kiejtve) nem más, mint pie, azaz pite.

mat mindenhol page 001

Matematika mindenütt (https://everywhere.idm314.org/)

Rengeteg más érdekességet és további forrásokat is felsorol a matematika napjáról a Wikiwand Nemzetközi Pi-nap honlap. Például, mióta nemzeti pi-nap az USA-ban március 14-e, amelyet néhány éve már hazánkban is számon tartanak, és hogy az év melyik napja a Pi Approximation Day. Kiderül az is, hogy Daniel Tammet, akinek könyvéről ugyanebben a számunkban írt recenziót Ruzsa Imre, a 2004-es pi-napon 22 514 tizedesjegyig sorolta fel a π számot !

Akit kicsit mélyebben érdekel a  ℼ története, olvassa el mostani számunk másik, ℼ-ről szóló cikkét, amit Fried Katalin írt.

Ma már valószínűleg az év minden napjára esik (legalább) egy „ünnep”, nemrég volt például a nemzetközi palacsintanap. Nekünk, magyaroknak talán inkább a palacsinta, mint a pite, ám a mi matematikusaink már évtizedekkel a ℼ első megünneplése előtt remek pi-verseket írtak.

Kürschák József 1920-ban így adta meg ℼ első tizenkét jegyét: „Bír-e, érez-e ember nyugalmat, ha lelkét nehéz, bús emlék zaklatja szűntelen”.

A Középiskolai Matematikai Lapokban pedig 1953-ban jelent meg Szász Pál professzor mnemotechnikai verse, amelyben az egymást követő szavak betűinek száma 30 tizedesjegy pontossággal adja ki a Ludolph-féle számot:

Komal95301012    Komal19530113

SzszPlPI

A  http://piday.org   hivatalos honlap felsorolja a π első 1 millió tizedesjegyét. Íme egy kis ízelítő: 

pi mi page 001