VOW! Vizvári Béla 70

VOW! Vizvári Béla 70

Beszámoló a VOW (Veszprém Optimization Workshop) 2019 rendezvényről

Konferenciánkat 2019. augusztus 26-27.-én tartottuk Veszprémben, a „királynék városában”. A rendezvény apropóját az adta, hogy Vizvári Béla 70. születésnapját ünnepeltük. Ennek okán Béla egykori és mai tanítványai, kollégái gyűltek össze (ha nem is heted-, de) hét országból, az operációkutatás (vagy hozzá közeli terület) iránt érdeklődők, azt művelők. A regisztrált résztvevők száma 27 fő, akik összesen 24 előadást tartottak. A két nap emiatt elég zsúfoltra sikeredett, mert párhuzamos szekciókat nem szerveztünk, 20 és 30 perces előadások hangzottak el.

 

A rendezvényen a hazai operációkutatás jelentős alakjai jelentek meg és tartottak előadást.

Bélán nem látszik, hogy öregedett volna valamit az elmúlt 30 évben (nyilván előtte se nagyon), „Giants who gave their shoulder to me” címmel tartott előadásában azt próbálta bemutatni, hogy mit kapott, tanult a következőktől: Surányi János (az algebra és számelmélet professzora, gyerekkori példakép), Prékopa András (a magyar operációkutatási iskola megteremtője), Kovács László Béla (a 0-1 programozás magyarországi úttörője), Vámos Tibor (az MTA SZTAKI alapítója és első igazgatója), Joachim Piehler (Béla NDK-beli nagydoktori témájának konzulense), Hammer L. Péter (kivételes személyiség, folyóiratok alapítója), valamint Ihsan Dogramaci, török nagyvállalkozó és mecénás, kiváló egyetemek alapítója.

 

Amit egy (bővített) mondatban leszűrhetünk tapasztalatként a rendezvénnyel kapcsolatban: sok tartalmas előadást hallottunk, és Béla barátai, társszerzői, kollégái „jó emberek”, akikkel könnyű és hasznos kommunikálni. Ennek nyilván kell, hogy legyen valami oka, amit itt most nem részletezünk.

A rendezvény honlapja: http://vow2019.mik.uni-pannon.hu

Hálásan köszönjük a VEAB támogatását.

Fényképek: (Nagy Viktória, PE-MIK)

Dósa György egyetemi docens

Pannon egyetem, Műszaki Informatikai Kar, Matematika Tanszék