Ipari és Alkalmazott Matematikai Kongresszus Valenciában

Ipari és Alkalmazott Matematikai Kongresszus Valenciában

Jeles esemény az alkalmazott és ipari matematikai kérdésekkel foglalkozó kutatók életében a számukra rendezett nemzetközi kongresszus. A kilencedik kongresszust július 15−19. között Valenciában tartották (International Congress on Industrial and Applied Mathematics, https://iciam2019.org/). Több mint négyezer résztvevő látogatott el Spanyolországba, ahol az eseményt társadalmi szinten is kiemelt módon kezelték. Ezt támasztja alá az is, hogy a kongresszust személyesen VI. Fülöp spanyol király nyitotta meg.

Tudományos tekintetben is kiemelt figyelem kísérte a kongresszust. Egyrészt az ICIAM (The International Council for Industrial and Applied Mathematics) rendezte, másrészt szatellit eseményként a kongresszus részei voltak az amerikai SIAM (Society for Industrial and Applied Mathematics) és a spanyol SeMA (Sociedad Espanola de Matematica Aplicada) éves találkozói is. Számos nagy szakmai presztízsű díjat adtak át. Az ICIAM keretében Lagrange-, Maxwell-, Su Buchin-, Collatz- és Pioneer-díjakat osztottak ki. A nyertesekről és szakmai eredményeikről bővebb információt a http://www.iciam.org/iciam-prizes-2019 honlapon találhatnak meg.

E díjak mellett kiemelt figyelem övezte a SIAM éves kitüntetéseit. Átadták a Peter Henrici-, a John von Neumann- és a Sonia Kovalevsky-díjakat. A díjazottakról itt olvashatnak. A Neumann-díj a SIAM társulat legnagyobb presztízsű díja. Ennek kapcsán magyar vonatkozás is volt, hiszen a díjazott, a Courant Intézet professzora, Margaret H. Wright előadásának címében „magyar lakomát” ígért az alkalmazott matematika kínálatából. Az érdeklődő olvasó a díj nyertesével készített interjút az Érintő e havi számában olvashatja.

A kongresszuson többezer előadás meghallgatására nyílt lehetőségünk. Több épületben párhuzamos szekciókban érdekes alkalmazott és ipari kérdésekhez köthető előadások követték egymást. A teljes igénye nélkül most csupán egy szeletet tárunk fel. Plenáris előadások keretében New York város közegészségügy-felügyeletének alkalmazottai munkahelycseréinek egyfajta optimalizálásába nyerhettünk bepillantást. A Boeing cég egyik részlegvezetője formák optimalizálására számításmatematikai módszereket és a Python nyelv alkalmazását mutatta be ipari környezetben. A Microsoft kutatói részlegének egyik kardinális kérdése a mesterséges intelligencia okozta magánjellegű adatok védelmének titkosítási kérdése volt. A NASA egyik kutatója hipotetikus módon kisbolygó által generált szökőár-szimulációkat és ahhoz kapcsolódó numerikus eszköztárat dolgozott ki.

A konferencián az aktuális kutatási trendeknek megfelelően jelen voltak az adattudományokhoz kapcsolódó kérdések. Rengeteg miniszimpózium volt gépi tanulás, mélytanulás (deep learning) és mesterséges intelligencia témakörben. Számításmatematikai beállítottságú kutatóként külön öröm volt, hogy több tucatnyi tematikus miniszimpóziumot szerveztek. Annyit bátran kijelenthetünk, hogy a kongresszus öt napja során bárki megtalálhatta a saját szakmai ízlésének megfelelő előadásokat.

A valenciai kongresszuson a hazai felsőoktatást a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pannon Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem képviselte. Négy év múlva lesz a tizedik kongresszus, amit Tokióban fognak megrendezni.

Fekete Imre
Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszék
Eötvös Loránd Tudományegyetem