Önkéntes segítőket vár a CERME13 konferencia

Önkéntes segítőket vár a CERME13 konferencia

Ahogy arról már korábbi lapszámunkból értesülhettek az olvasók, 2023. július 9. és 14. között Budapesten kerül megrendezésre a CERME13 európai matematikaoktatási konferencia (13th Congress of the European Society for Research in Mathematics Education). A konferenciát az ELTE és a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet közösen szervezi. A helyi szervezőbizottság elnöke Csapodi Csaba, az ELTE Matematikatanítási és Módszertani Központ adjunktusa, a Rényi Alfréd Matematika Kutatóintézet Módszertani Osztályának munkatársa. A nemzetközi programbizottságot Paul Drijvers, az Utrechti Egyetem oktatója, a Freudenthal Intézet tudományos igazgatója vezeti. A konferencia helyszínéül az ELTE TTK Lágymányosi Campusának két épülete fog szolgálni. A konferencia honlapja: https://cerme13.renyi.hu/.

cerme13 fejlec 1180x215px javA CERME célja a három „c” szellemében (communication, cooperation, collaboration), hogy a matematikatanítás elméletével, módszereivel foglalkozó európai kutatókat közös gondolkodásra sarkallja, ezért formájában elmozdul az egyéni kutatási beszámolóktól az együttműködésen alapuló csoportmunka felé. A résztvevők egy-egy adott munkacsoportba (Thematic Working Group) jelentkezhetnek előadással, és végig ezzel a csoporttal dolgoznak együtt, ami jó lehetőséget biztosít az elmélyült munkára és az adott terület legkiválóbb kutatóinak megismerésére. A munkacsoportok listája itt tekinthető meg: https://cerme13.renyi.hu/Thematic_Working_Groups.

A konferencia plenáris előadásait Lovász László matematikus, az MTA korábbi elnöke és Berta Barquero, a barcelonai egyetem oktatója tartja.

Február 15-én volt a cikkek leadásának a határideje, és nagy örömünkre hatalmas az érdeklődés a konferencia iránt: 834 cikket (előadást, illetve posztert) nyújtottak be kutatók, ami meghaladta a várakozásainkat. 61 országból jelentkeztek kutatók, a 21 európai ország mellett Észak- és Dél-Amerika, Ausztrália, Ázsia és Afrika is képviseltetni fogja magát.

Márciusban a benyújtott cikkek bírálata zajlik, áprilistól indul a részvételi regisztráció. Miután minden cikk, poszter bemutatásához legalább egy fő részvétele szükséges, és miután a konferencia résztvevői között az előadókon túl az egyes munkacsoportok vezetői is ott lesznek, így várhatóan kevés hely marad azon érdeklődők számára, akik nem nyújtottak be előadást a konferenciára.

Segítőket keresünk!

A konferencia idejére annak lebonyolításához keresünk olyan segítőkész, angolul jól beszélő, kommunikatív önkénteseket, akik érdeklődnek a matematika oktatásmódszertana iránt, vagy egyszerűen csak szívesen részt vesznek egy ilyen nemzetközi rendezvényen.

Segítséget várunk a regisztráció során, a munkacsoportok kísérésében, felügyeletében, a fakultatív kirándulások elindításában és szervezési feladatokban a konferencia teljes ideje alatt.

Amit kínálunk: ingyenes részvétel a konferencián, a szakmai csoportok munkájában, korlátlan étel-ital fogyasztás, egyedi CERME13 póló. Vidékieknek kedvezményes budapesti szálláslehetőséget tudunk ajánlani a konferencia idejére (de nem tudjuk fizetni a szállásköltséget).

Akit érdekel ez a lehetőség, attól az alábbi űrlap kitöltését kérjük március 31-ig: 

https://forms.gle/yWhLnmjWD6B7w1hX6

Minden érdeklődőnek visszajelzünk arról, hogy elfogadtuk-e a jelentkezését.

A konferencia szervezői

Megj. Csapodi Csabával nemrég készített a HVG egy interjút, e témához kapcsolódóan, itt tekinthető meg.