Széchenyi tér 9.

Széchenyi tér 9.

 

Akadémikusok életútját örökíti meg egy nemrég indult sorozat Utak a Széchenyi térre címmel. 

„Egy hosszabb interjúban elevenítsék fel életük és kutatói pályájuk meghatározó állomásait” – ezzel a kéréssel fordult Lovász László, az MTA elnöke néhány, az elmúlt évtizedekben saját tudományterületén meghatározó akadémikushoz egy 2016 őszén írt levélben. A beszélgetések szerkesztett változatát folytatásban közli az mta.hu. A sorozatot a Simai Mihály közgazdásszal, az MTA rendes tagjával készített interjú nyitotta meg, azóta Ritoók Zsigmond, Vámos Tibor, Palkovits Miklós tanulságos életútjai is elolvashatók.

Szigma – a holnap világa

Keddenként, a 19 órás hírek után hallgatható meg az InfoRádió és az MTA közös tudományos-ismeretterjesztő műsora. A félórás, többször ismételt műsor célja, hogy a hallgatók első kézből kapjanak tájékoztatást a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózatának eredményeiről. A kutatók érdekesen, színesen mesélnek olyan dolgokról, amelyekről mindenkinek érdemes hallania.

 

Matematikusok kitüntetései

Az idei tavasz néhány kitüntetettje, akikről a későbbiekben bizonyára részletesebben is olvashatnak az Érintőben:

Széchenyi-díjat kapott Füredi Zoltán, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Diszkrét Matematika Osztályának kutatóprofesszora nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából. Tudományos munkásságát "a magyar matematikatudomány egyik legkiválóbb és nemzetközileg is elismert kutatójaként a kombinatorika területén főként a gráfok és hipergráfok Turán-számának meghatározása kapcsán végzett sokrétű és eredményes kutatásai elismeréseként" díjazták.

Ugyancsak Széchenyi-díjazott Krisztin Tibor, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézet Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára a szakterületén a késleltetett visszacsatolást modellező differenciálegyenletek globális attraktorának kidolgozásával nemzetközi viszonylatban is új utakat nyitó, kimagasló tudományos eredményei, valamint jelentős oktatói tevékenysége elismeréseként.

Tardos Gábort, az MTA doktorát, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos tanácsadóját a matematika számos területén elért, áttörést jelentő, nemzetközileg is kiemelkedő hatású eredményeiért részesítették Akadémiai Díjban. Ezen eredmények többek között a Stanley–Wilf-sejtés megoldása (kombinatorika), a Lovász-féle lokális lemma algoritmikus változata (számítógép-tudomány), a véletlent használó online algoritmusok vizsgálata, valamint az ujjlenyomatkódok megalkotása (kriptográfia).

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült Szász Domokos Széchenyi-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kar Matematika Intézet Sztochasztika Tanszékének professor emeritusa, az MTA Rényi Matematikai Kutatóintézet volt igazgatója, a valószínűségszámítás és a statisztikus fizika területén elért kiemelkedő eredményei, valamint a tudományos utánpótlás-nevelésben végzett magas színvonalú oktatói, illetve a tudományszervezés több területére kiterjedő irányítói munkája elismeréseként.

A Rényi Intézet Valószínűségelméleti Osztályának professzor emerituszát, Csáki Endrét a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

Csóka Endre kapta meg az MTA Matematikai Tudományok Osztályának 2018. évi Erdős Pál-díját, amelyet 40 évnél fiatalabb kiváló matematikusoknak ítélnek oda.

 

Vidnyánszky Zoltán az MTA Matematikai Tudományok Osztályának 2018. évi Turán Pál-díját kapta.

 Összefoglaló a kitüntetésekről az MTA oldalán.

A Múzeumok Éjszakáján látogatható lesz a Magyar Tudományos Akadémia

Június 23-án szombaton ismét Múzeumok Éjszakája. 18 órától, előzetes regisztrációval látogatható lesz a Magyar Tudományos Akadémia is.