Arany Dániel verseny és EGMO lányolimpia 2018

Arany Dániel verseny és EGMO lányolimpia 2018

 

Kiosztották az Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny díjait

2018. május 23-án rendezte meg a Bolyai János Matematikai Társulat az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben a 2017/2018. tanévi Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny eredményhirdetését.

A feladatok és megoldások, a döntő eredményei és a díjazottak listája is megtalálható a Társulat és a verseny honlapján.

A Rényi Intézet nagyterme csaknem teljesen megtelt a két kategória díjazottaival és dícséreteseivel, tanáraikkal és az érdeklődőkkel. Az eredményhirdetés házigazdái Somfai Zsuzsa, a BJMT Oktatási Bizottságának tagja és Simon Péter, a BJMT főtitkára voltak. Az Eötvös József Gimnázium csengettyűzenekara nyitotta meg az ünnepséget, majd Kocsis Anett élménybeszámolót tartott arról, milyen volt először részt venni a lányok európai diákolimpiáján.

Az Arany Dániel verseny végeredményét Fried Katalin és Balga Attila ismertették. A sok gratuláció és taps közepette pihenésképpen elhangzott Esterházy Péter Ha fülelünk című írása is, amelyet eredetileg a KöMaL 100 éves évfordulóján adott elő a szerző az MTA nagytermében 25 évvel ezelőtt.

 

Európai Lány Diákolimpia 2018

Aki szeretné tudni, milyen verseny az EGMO, az Érintő tavalyi beszámolójában részletesen elolvashatja. A kétnapos verseny majdnem olyan, mint a Nemzetközi Diákolimpia, csakhogy a versenyzők mind lányok! A négyfős csapat, amelyből ketten már tavaly is indultak ezen a versenyen, Nagy Zoltán Lóránt és Fekete Panna vezetésével sikerrel szerepelt:

Janzer Orsolya Lili (Budapesti Fazekas Mihály Gimn.) 31 ponttal

és Kerekes Anna (Budapesti Fazekas Mihály Gimn.) 30 ponttal

ezüstérmet nyert,

Vankó Miléna (Budapesti Fazekas Mihály Gimn.) 21 ponttal

és Kocsis Anett (Győri Révai Miklós Gimn. és Koll.) 20 ponttal

bronzérmet nyert.

A 2018-as magyar csapat Európában a 6. lett 36 ország között, a nem-hivatalosan részt vevő országok mezőnyével együtt is a 7. (52 ország küldött csapatot, az európai országokon kívül például az USA, Japán, India, Mexikó és Izrael.)

Az érdeklődők a verseny honlapján megtalálhatják a feladatokat.

A lányolimpikonok a hazatérés után beszámolót írtak az Érintő olvasói számára:

Az idei EGMO Olaszországban került megrendezésre. Kis csapatunk (Janzer Lili, Kerekes Anna, Kocsis Anett és Vankó Miléna) május 9-én repülőre szállt és Pisába utazott. Megnéztük a Ferdetornyot és a belvárost, elkészítettük a kötelező fényképeket, majd vonattal jutottunk el Firenzébe, ahol már kisebb fogadóbizottság várt ránk: egy albán fiú, aki a továbbiakban segítette csapatunkat és egy félig magyar félig román lány. Utóbbi magyarul köszöntött minket, így meg voltunk lepve, hogy ő nem a mi csapatunkat, hanem az íreket fogja kísérni.

Másnap került sor a megnyitóra. Eddigi életem során sok ilyen eseményen vettem részt, de ennyire szórakoztató nem sok volt közöttük. Az olasz szervezők kisebb komédiát varázsoltak a színház színpadára. Az ünnepség végén felvettük egyenpulcsiainkat, magunkhoz vettük a magyar zászlót és integetve vonultunk végig a színpadon. Ebben a lezáró részben nem csak az volt érdekes, hogy egy csodálatos színház színpadáról mosolyogtunk a nézőkre, hanem a csapatok sorrendje is. Nem a szokásos módon ABC rendben hívták az országokat, hanem átlagéletkor alapján növekvő sorrendben.

Ebéd után besétáltunk a városba. Végigsétáltunk a folyó mentén. Megnéztük az aranyművesek hídját és a dómot. Sajnos, eleredt az eső, így ezután hazasiettünk.

A következő két napon zajlottak a versenyek. Kicsit izgultunk, de csapatvezetőink (Zoli és Panna) biztatása megtette hatását, így sokkal jobb kedvvel mentünk be a termekbe. A feladatok között sok érdekes volt és összességében élveztük a gondolkodást. Végül 2 ezüst- és 2 bronzérmet szereztünk, és hetedikek lettünk az országok listáján. Bár ez egy egészen jó eredmény, kicsit sajnáltuk, hogy mindannyian 1 vagy 2 ponttal maradtunk le a jobb éremről.

Természetesen nem hagytuk, hogy ez nagyon lelombozzon és a koordinálás napján remekül éreztük magunkat a kiránduláson. A szervezők Pisába vittek el minket, ahol egy idegenvezető mesélt nekünk a város történelméről, majd egy pizzériában ebédeltünk. Miután jól belakmároztunk és megkóstoltuk a közeli cukrászda fagyiját, továbbmentünk Luccába. Itt már csak pár órát töltöttünk, de nagy élmény volt, hogy a kisvárosban sétálva sorra leltük a szebbnél szebb templomokat, a kellemesebbnél kellemesebb cukrászdákat és a jobbnál jobb képeslapokat.

A záróceremóniára is a Firenze egyik színházában került sor, majd egy gyönyörű palotába mentünk vacsorázni. Az étel remek volt, bár ez minden ételről elmondható, amit az út során kaptunk, a hely pedig egyszerűen mesés.

Ezután már csak a hazautazás volt hátra, de útközben még megálltunk Bolognában, ahol sétáltunk egyet, megkóstoltunk egy-két édességet, majd elindultunk a reptérre.

Így visszagondolva, jobb dolgunk nem is lehetett volna. Gyönyörű helyen voltunk, finomakat ettünk és remekül éreztük magunkat.

 

Érdekes riport készült a lányokkal még a verseny előtt, ezt is érdemes elolvasni:

https://divany.hu/szuloseg/2018/04/06/matek_olimpia_lanyolimpia_gyerek_kamasz_informatika_oktatas_verseny/.