Ericsson-díj 2017

Ericsson-díj 2017

Az Ericsson-díj 2017. évi díjátadó ünnepségét május 30-án tartották a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében. Az Ericsson Magyarország Kutatás-Fejlesztési Igazgatósága által 1999-ben alapított díjat általános-, vagy középiskolákban fizikát vagy matematikát oktató pedagógusok nyerhetik el. Az idei év volt a második, amikor a díjazott tanárok iskolái is pályázhattak az Ericsson egymillió forint értékű eszköztámogatására.

 

Az elismerés azért jött létre, hogy támogassa, elismerje és erősítse a magyarországi, világviszonylatban is kiemelkedő matematikai és természettudományos alapképzést. Az Ericsson Magyarország elkötelezte magát a hazai oktatás fejlesztése mellett; vállalásának fontos része ez a díj. A közel kétezer fős hazai vállalat nemcsak a telekommunikációs ipar egyik legnagyobb munkáltatója, hanem 1300 fős Kutató-Fejlesztő Központjával a legnagyobb telekommunikációs és informatikai kutatással, szoftver és hardverfejlesztéssel foglalkozó szellemi centrum Magyarországon. Számára ezért elengedhetetlen a kiválóan képzett fiatal diplomás munkaerő. A most díjazott pedagógusok szakmai munkája és emberi hozzáállása is hozzájárul ahhoz, hogy a hazai műszaki és természettudományi diplomával rendelkezők tudása megfelelő szellemi értéket képviseljen, és vonzóvá tegye a beruházást infokommunikációs csúcstechnológiák kutatás-fejlesztésébe Magyarországon.

Az Ericsson-díj 2017. évi pályázati kiírása szerint általános-, vagy középiskolákban 2 matematikát és 2 fizikát tanító pedagógusnak az „ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért” díjat, további 2 matematikát és 2 fizikát oktatónak pedig az „ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” díjat ítélik oda.

Idén a matematika népszerűsítéséért a díjat

Koncz Levente, az Óbudai Árpád Gimnázium tanára, az iskola igazgatóhelyettese, mestertanár, és

Staubingerné Kemler Anikó, a szekszárdi Garay János Gimnázium tanára vehette át.

A matematika tehetségeinek gondozásáért

Pálovicsné Tusnády Katalin, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium tanára és

Simonné Krum Eszter, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára kapott Ericsson-díjat.

A díjakat Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója és Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete adta át. A díjátadó ünnepségre hagyományosan minden díjazottról és tanítványairól pár perces rövidfilmet készítenek, amit levetítenek. Akik ott vannak, minden évben azt mondják, bárcsak minél többen megnéznék ezeket a  riportfilmeket, annyira tanulságosak, szépek, emberiek, humorosak.