Robotépítő diákok nemzetközi sikere

Robotépítő diákok nemzetközi sikere

Kiemelkedő sikert ért el a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium csapata a First Global Challenge nevű robotikai versenyen. A csapat tagjai az iskola speciális matematika tagozatára járnak és a matematika mellett a programozás, műszaki alkalmazások is érdekli őket.

A 2017. július 14-19. között Washingtonban megrendezett informatikai versenyre a világ minden részéről összesen 163 csapat nevezését fogadták el, melyek tagjai 15 és 18 év közötti fiatalok. A First Global Challenge alapítója Dean Kamen, a Segway kifejlesztője, aki a First márkanév alatt több hasonló technológiai versenyt is létrehozott már.

A washingtoni helyszínen az országok képviselőit közös csapatokba sorsolták össze, így másokkal közösen dolgozva kellett feladatokat megoldaniuk, ami egy nagy, globális kihíváshoz kapcsolódott. Idén ez a kihívás az volt, hogy tiszta ivóvízhez biztosítsanak hozzáférést, ez az üzenet egy szimbolikus golyógyűjtő feladatban jelent meg, amit az épített robotokkal kellett kivitelezni.

A döntőben részt vevő, a győzelmet megszerző diákok: Fey Mihály, Hervay Bence, Kurucz Márton, Martinák Zalán, Molnár-Sáska Zsófia, Umann Dávid. A csapat kísérői Bácsi Sándor szakkörvezető, Karsai Zsuzsa műhelyvezető és Koren Balázs segítőtanár voltak.

A ma RoboTeam nevet viselő csoportot Karsai Zsuzsanna műhelyvezető indította el 2003-ban a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban, akkor még LEGO Robotokra fókuszálva. Céljuk az volt, hogy a diákok részt vegyenek az FLL (FIRST Lego League) által szervezett nemzetközi robotikai csapatverseny angliai regionális fordulóján. A LEGO robotokra azért esett a választás mert már jó ideje futnak e témában diákversenyek, jól kidolgozott és bejártatott infrastruktúrája van, képzésre kiváló, és a gyerekek könnyen meg tudják mérettetni magukat versenyeken.

A csoport sikeres volt már a kezdetektől fogva, szép eredményeket értek el e területen. Az iskolában működő szakkör nyitott, bárkit szívesen várnak, aki érdeklődik, akár még a Fazekasba sem kell járnia. A hétköznapokban, amikor nem épp versenyre készül a csapat, a fókusz természetesen a robotépítés, a programozás, a megfelelő algoritmikusok megalkotása. A szakkört támogatja a Morgan Stanley és a Bolyai János Matematikai Társulat közös programja, segítségükkel Bácsi Sándor (BME hallgatója) oktatta a gyerekeket, méghozzá igen magas színvonalon: a 14-15 éves diákok már komoly programozási munkát végeznek, igaz, célirányosan, a robotikát a fókuszban tartva.

Molnár-Sáska Gábor

 

A csapat (balról jobbra): Fey Mihály, Molnár-Sáska Zsófi, Koren Balázs (mentor), Karsai Zsuzsanna (műhelyvezető), Martinák Zalán, Kurucz Márton, Umann Dávid, Hervay Bence, Bácsi Sándor (felkészítő)

http://first.global/h2o-flow/

https://www.youtube.com/watch?v=SIVEKzZPe9E

https://www.youtube.com/watch?v=NaR1PWCIWeI

https://www.youtube.com/watch?v=osNihdRkjhQ