„Matematika egy jobb világért”

„Matematika egy jobb világért”

A Matematika Világnapjának ez évi szlogenje aktuálisabb ma, egy világjárvány kellős közepén, mint bármikor. Az Érintő is több olyan cikket közölt az elmúlt egy évben, ami rávilágít arra, hogy a matematikának mekkora szerepe van például az egészségügyben a járványok terjedésének megfékezésében, különféle orvosi alkalmazások területén, a járműiparban, vagy a pénzpiacon. De akármerre nézünk, életünket már teljesen behálózták azok a technológiák, amelyeknek kidolgozását a matematika alapozta meg. Számtalan lehetőség van a matematika napjának megünneplésére, amint ez a hivatalos honlapon is látható: https://betterworld.idm314.org/.

A π-nap globális online ünnepe (angol nyelven) 03.14, azaz  márc.14-én 14-15 óra között kezdődik itt, programja pedig itt érhető el: https://www.idm314.org/launch-2021-program.html, Az egész világon követhetők a megosztott képek, videók, poszterek, események Facebookon, Twitteren, Instagramon (hashtag #idm314), mégpedig nem 24, hanem az időeltolódás miatt 48 órán keresztül.

Aki még nem hallott a π-napról, olvassa el tavalyi cikkünket is. Sajnos se tavaly, se idén nem tudtuk úgy ünnepelni, ahogyan szerettük volna, hiszen az iskolák zárva, nem lehet igazán jó valós projekteket, szakmai összejöveteleket, kirándulásokat, akadályversenyeket szervezni. Maradt, mint sok egyébre, az online tér.

A Nemzetközi Matematikai Unió által meghirdetett poszterpályázatra több mint 2100 alkotás érkezett, ezekből több különböző válogatást is kitesznek a https://www.idm314.org/2021-poster-challenge-gallery.html galériába. A résztvevőknek olyan ötleteket kellett megjeleníteni a matematika nemzetközi nyelvén, amelyek azt mutatják, hogy a matematika kicsit jobbá teszi a világot. Sokan választották a világjárvány leküzdésének témáját, vagy a fenntartható fejlődést. Néhányat közülük mi is közlünk, feltüntetve a készítőiket.

(A matematika a művészetben Eddy A. Pérez Coello (Ticul, Yucatán, Mexico) munkája, a Nyájimmunitás  készítői: Eliseo Carrasco Krämer és  Julius Schrapel (Schwetzingen, Németország).

(A bicikli és a szemetes téma feldolgozója Zahide Ersoy (Antalya, Törökország), a károsanyag-kibocsátás hatását geometriiai és algebrai formulákkal egy Lisszaboni iskolából Leonor Silva, Ana Reis és Maria João Rodrigues reprezentálta, az otthoni munkát és tanulást támogató matematitikát pedig a Mathematics Education Sriwijaya University diákjai, Gita Dwi Pangesti, Sincia Anggaraini Indah és Risa Rahmatia Firsta (Palembang, Sumatera Selatan, Indonesia) küldték be.)

Szerkesztőségünk várja azok jelentkezését, akik idén is készültek a pi-napra, vagy jövőre szándékoznak azt megünnepelni, és ennek részleteit szeretnék megosztani az Érintő olvasóival.