Matematika a (bio)Kémiai Kinetikában és a Vegyészmérnöki Tudományban

Matematika a (bio)Kémiai Kinetikában és a Vegyészmérnöki Tudományban

 

MaCKiE 2017

 

2017. május 25. és 27. között Budapesten rendezték a Mathematics in (bio)Chemical Kinetics and Engineering elnevezésű konferenciasorozat hetedik konferenciáját. Jelen voltak az alapító atyák közül Guy Marin és Grigorij Jablonszkij (ma már inkább Gregory Yablonsky), (Denis Constales nem). A konferenciasorozat célja kezdettől fogva az volt, hogy a komoly matematikai eszközöket alkalmazó vegyészeket (vegyészmérnököket, biológusokat) és a valódi alkalmazásokkal foglalkozó matematikusokat (fizikusokat, informatikusokat) egymással összehozza. Ezt a célt általában igen széles spektrumot átfogó előadások és poszterek útján szokta teljesíteni. Az idei konferencia külön érdekessége volt, hogy egészen sokan jöttek el olyan kutatók, akik formális determinisztikus és sztochasztikus reakciókinetikával foglalkoznak (bár a determinisztikust a terület talán legfontosabb alakja, Martin Feinberg nyomán inkább a kémiai reakcióhálózatok elméletének – Chemical Reaction NetworkTheory – szeretik nevezni.)

A résztvevők igen sok helyről jöttek (a végleges számok ettől kissé eltérhettek, de a regisztrálók között volt 12 Magyarországról, 9 az Egyesült Államokból, 7 Belgiumból, 4-4 Kínából, Indiából és az Egyesült Királyságból, 3-3 Ausztriából, Franciaországból, Pakisztánból és Lengyelországból, 2-2 Csehországból, Dániából, Olaszországból, Japánból, Luxemburgból és Szlovéniából végül 1-1 ezekből az országokból: Kanada, Németország, Indonézia, Kazahsztán, Marokkó, Hollandia, Nigéria, Szerbia, Svédország, Svájc, Tunézia, Törökország. Ha más szponzor is lett volna, mint a Springer Nature, akkor bizonyosan több diákot és több magyar résztvevőt is láttunk volna.

A matematikus olvasót nyilván az érdekli, hogy milyen területek bizonyulnak hasznosnak ezeken a területeken. Ez néhány kulcsszóval jellemezhető:

  • a differenciálegyenletek kvalitatív elmélete, (szinkronizálás, bifurkáció, inverz feladatok, stacionárius állapotok létezése, egyértelműsége, stabilitása, multistabilitás, invariáns halmazok, Gröbner-bázis, oszcilláció, késleltetett egyenletek, matematikai programcsomagok alkalmazása, gráfok és dinamika)
  • átlagolás, összevonás,
  • paraméterbecslés,
  • Lotka–Farkas-reakció, zéródeficiencia-tétel, szabályozás, vezérelhetőség,
  • sztochasztikus modellek erős közelítése, Kurtz tétele, Komlós-Major-Tusnády–tétel,
  • potenciálisenergia-felületek, reakciódiffúzió-modellek, anyagcsere-hálózatok,

A konferencia fent megadott honlapjáról letölthető az előadások kivonata. Ugyanott képek is találhatók a résztvevőkről.

A záró napon különdíjban részesültek a legjobb poszterek kitűzői, a legjobb fiatal előadók, továbbá ezúttal harmadik alkalommal adták át a MaCKiE Életműdíjat is a magas szintű matematikai módszerek (bio)kémiai és vegyészmérnöki alkalmazásában mutatott kiemelkedő tevékenységéért (A. N. Gorban és G. S. Yablonsky után) Tóth Jánosnak (BME).  A konferencia szervező bizottságának (minden részletre kiterjedő figyelmű) elnöke Lente Gábor (DE) volt, a technikai lebonyolítást az Akadémiai Kiadó konferenciaszervező leányvállalata intézte, kedvesen pontosan. Egyes előadások szövege a Reaction Kinetics, Mechanisms and Catalysis folyóiratban fog megjelenni, bár a résztvevők között ott volt Mezey Pál, a Journal of Mathematical Chemistry, Karl Heinz Hoffmann, a Journal of Nonequilibrium Thermodynamics és Valery Romanovsky, a Qualitative Theory of Dynamics Systems (fő)szerkesztője is, akik (a szokásos lektorálás után) szintén szívesen közlik az előadásokat.

A legközelebbi hasonló összejövetel várhatóan 2018 végén, Gentben lesz.