Cantor és Bourbaki

Cantor és Bourbaki

Csapdába estem. 

A Palo Alto-i könyvtár − még a COVID előtti időkben, szóval két-három éve − könyvvásárt hirdetett a hét végére. Ilyenkor befizetsz 5 USD-t, és kapsz egy hatalmas papírzacskót, amit azután könyvekkel megpakolva hazavihetsz (repülőn, idáig :).) Kell-e több egy boomernek?

A kínálat elég gazdag, elsősorban nem kizárólag a baráti országok kényszerből kiadott, senki által nem olvasott művei szerepelnek a polcokon, mint nálunk a helyi könyvtárban, 100 forintért. Itt sikerült nagy lelkesen megcsípnem Cantor dilemmáján túl a Bourbaki-megnyitást is Carl Djerassitól. Eleinte némi csalódást okozott, hogy a könyvekben a két híres néven túl egy árva szó sincs matekról. Akinek ez szintén gyógyíthatlan sebet okozna, az abbahagyhatja itt az olvasást.

  

Most áttérek az első könyv ismertetésére: tömény biokémia az egész. (Szerencsére ehhez a témához azért nem teljesen ellenségesen viszonyulok.) Nem csoda, hisz az Ausztriában született, bolgár-amerikai író ezen a területen dolgozott, mint eredményes tudós. (Az első szájon át szedhető fogamzásgátlóhoz járult hozzá. Hivatkozásainak száma matematikus számára nehezen megközelíthető.) A sok finom részlet miatt ez a könyv talán még informatívabb, mint az Ezésez Géza. (Menet közben ezt az el nem avuló könyvecskét is nagyon ajánlom minden ifjú kutatójelöltnek.) Stílusa kevésbé ironikus, viszont mint krimi, meglehetősen izgalmas. Van benne – az öregebbek kedvéért – Current Contents és különlenyomat-kérő lap. A CC egy-egy sorozata egy nagy terület összes megjelenőben lévő cikkének címét közölte a szerzők levélcímével együtt, így még a folyóirat megérkezése előtt egy különlenyomat-kérő lap kitöltésével és postázásával el lehetett kérni a cikk egy példányát.
Az is kiderül a könyvből, hogy a fiatalok akkoriban (1989 körül) nem letöltöttek, hanem fénymásoltak – olvasás helyett. (Tudom igazolni: még igazi fotómásolatom is van − magyarul fénykép − például Rényi Alfréd egyes cikkeiről.) Nyugi, van a regényben romantikus szál is. Szóval remek olvasmány, 2 nap alatt felfaltam, ajánlom mindenkinek, aki nem utálja a biokémiát és hozzáfér a könyvhöz.

Tóth János