Vizuális élményen alapuló matematikaoktatás

Vizuális élményen alapuló matematikaoktatás

Különleges matematikaoktatási módszertani könyv készült el a Poliuniverzum az iskolai oktatásban (Poly-Universe in School Education − PUSE) nemzetközi Erasmus+ projekt keretében. A PUSE Módszertani könyv célja egy új, vizuális élményen alapuló matematikai, oktatási módszertan kidolgozása volt. A program a Saxon Szász János képzőművész által feltalált Poliuniverzum (angolul: Poly-Universe) geometriai képességfejlesztő játékon alapszik.

A kirakós játék három − kör, háromszög, illetve négyzet alakú − alapcsomagja külön-külön 24, piros, kék, zöld és sárga színű elemet tartalmaz:

Az eszköz újdonságértéke az alapformákban rejlő „léptékváltásos szimmetriában” és az ehhez rendelt színkombinációs rendszerben van. A Poliuniverzum változatos területeken alkalmazható az oktatásban, szerepe lehet például a geometriai és logikai készségek fejlesztésében, vagy a kombinatorikai problémák vizuális megjelenítésben. Az eszköz egyszerre egyszerű és komplex: több mint játék, több mint művészet, több mint matematika: a Poliuniverzum mindezek együttvéve, szinergiák az oktatásban…

A projekt keretében a módszertant 4 ország (Finnország, Spanyolország, Szlovákia és Magyarország) matematikatanárai és diákcsoportjai dolgozták ki. A Kaposvári Egyetemen 2019. június 8-án matematika módszertani konferencia keretében mutatták be a könyvet és a munka eredményeként megszületett 150 diák munkalapból álló feladatgyűjteményt.

Az érdeklődők a www.poly-universe.com honlapon találhatják meg a további részleteket. Ezen belül a http://poly-universe.com/puse-methodology/ tartalmazza a különböző korosztályú diákoknak szóló PUSE feladatlapokat, öt fejezetre osztva (Geometria és mérés; Kombinatorika és valószínűségszámítás; Halmazok és logika; Gráfok és algoritmus; Komplex és vizualitás). A pdf formátumú feladatlapok szabadon letölthetők, kinyomtathatók. Például a Geometria és mérés első feladata, vagy a Kombinatorika és valószínűség első feladata.

Azok, akik ellátogatnak 2019. július 3. és 6. között Gödöllőre a matematikatanárok Rátz László Vándorgyűlésére, megismerkedhetnek a művész-feltalálóval, a módszertannal, és természetesen kipróbálhatják a játék szinte végtelen lehetőségeit.