Matematikatörténet és közgazdasági modellek középiskolásoknak

Matematikatörténet és közgazdasági modellek középiskolásoknak

 

Honlapokat ajánlunk

Diákok, tanárok, matematikatörténészek, matematikusok, figyelem! Kedves szerzőnk, Simonovits András két igazán közérdekű, érdekes és szép összeállítására szeretnénk ráirányítani a Könyvespolc reflektorának fényét. Az első honlap:

mattöri (Matematikatörténet középiskolásoknak és tanáraiknak)

Előadások bemutatóit tartalmazza (nyomtatható vagy vetíthető formában) néhány alapvető fontosságú témáról: a görög matematikáról, és külön Arkhimédészről, számokról, a kalkulus születéséről, végül a játékelméletről. Csak remélhetjük, hogy a végül ideiglenesen értendő, és a szerző további témák vázlatát is elérhetővé fogja tenni. Adatokon és matematikai fogalmakon túl térképek és képek, ábrák és táblázatok teszik kellemessé és felfoghatóvá az írásokat. Lényeges könyvekből, de keveset sorol fel az irodalomjegyzék, bízva abban, hogy néhány olvasó valamelyik hivatkozásnak utána fog nézni. A bemutatósorozatot tanárok is használhatják; ha ennek alapján tartanak előadást, akkor jelentős mennyiségű munkát takaríthatnak meg. Kár, hogy a számokról szóló fejezet még nincs ábrákkal kiegészítve. Természetesen további részletekről vég nélkül lehet (és feltehetőleg fogunk is) vitatkozni – ez is a sorozat érdemei közé sorolható. A kevésbé ifjú recenzens reméli, hogy ez a szép anyag a 8 másodpercnyi figyelemre képes ifjak némelyikét mégis le fogja kötni.

 

A második (ha valaki nem ismeri a szerzőt) meglepő lehet:

 

közgáz-modellek (Közgazdasági modellek középiskolásoknak).

Nem túlságosan nehéz ez a témakör középiskolás szinten? A kiválasztott témák: Arrow (ürügyén a matematika közgazdaságtan számos jeles képviselője előkerül, a logikus Tarski pedig a ráadás), népesedésdinamika, nyugdíjak. Bár Simonovits Andrásnak aktuálisan (1992 óta, amint a figyelmes olvasó kiderítheti) legfontosabb kutatási területe a nyugdíjmodellezés, fel lehet kelteni ez iránt középiskolások érdeklődését? Mennyire lehet elkerülni a politikai vonatkozásokat? Ez utóbbira egyszerű a válasz: a szerző más helyen  több alkalommal is összefoglalta, hogy a nyugdíjjal kapcsolatos részproblémákat hogyan akarja megoldani a kormány, és hogyan az egyes ellenzéki pártok – az eredmény nagyjából egyenletesen siralmasnak mondható: hatáselemzés, átgondoltság nem nagyon fedezhető fel egyik cselekvési tervben sem. Ehhez ugyanis a nyugdíjmodelleket legalább középiskolás fokon jó lenne ismerni…

A szerző a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnáziumban tartott előadásaihoz vetítette ki  a honlapon megjelentetett vázlatokat.

 

Ha olvasóink közül bárkinek hasonló rejtett kincsei vannak, nagyon szívesen segítenénk azok népszerűsítésében.

TJ