HÍREK – ÚJDONSÁGOK ROVAT A MATEMATIKÁHOZ ÉS A BOLYAI TÁRSULATHOZ KAPCSOLÓDÓ ESEMÉNYEKRŐL, ÚJDONSÁGOKRÓL SZÓL. (ROVATSZERKESZTŐ: RÁKÓCZI ILDIKÓ.)

Új sorozat indul áprilistól a Gólyában Szingularitások címmel. Előadó: Pintér Gergő, a MateMorfózis kitalálója és létrehozója. A MateMorfózis előadássorozatról volt már szó ebben a folyóiratban. Az egyes alkalmakat a szervezők igyekeznek megörökíteni. Bár a beszélgetésekkel szabdalt előadásokról készült videók többnyire inkább dokumentumértékűek, mindezt meg lehet találni a matemorfozis.hu oldalon. Az ismeretterjesztő – együttgondolkodós − szórakoztató rendezvénysorozat 2018. ápr. 4-én kezdődik és május 9-ig tart.

Az 1646-ban Lipcsében született matematikusról és filozófusról, Gottfried Wilhelm Leibnizről elnevezett díjat Németország legjelentősebb tudományos elismerései között tartják számon. A Német Kutatási Alap 1985 óta évente több kutatónak adja át a „német nemzeti Nobel-díjat“. Idén a 11 díjazott egyike Székelyhidi László, a Lipcsei Egyetem Alkalmazott Matematikai Tanszékének vezetője, akinek munkásságát Bátkai András méltatja.

2018. február 21. és 26. között rendezték meg a 10. Romanian Master of Mathematics (RMM) versenyt, amelyen a magyar csapat egy arany és három ezüstérmével kiemelkedő eredményt ért el. A verseny jellege hasonlít a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiára, az IMO-ra, azaz a versenyzőknek 2 egymást követő nap 3−3 feladat megoldására van lehetőségük, melyre mindkét nap 4 és fél óra áll rendelkezésükre. A feladatok nehézsége is IMO-szintű, sőt előfordul, hogy nehezebbre is sikerül.

A Bolyai János Matematikai Társulat 2017. évi díjainak átadására (Szele Tibor Emlékérem, Grünwald Géza Emlékérem, Farkas Gyula Emlékdíj, Rényi Kató Emlékdíj, Patai-díj), valamint a Kürschák József Matematikai Tanulóverseny és a Schweitzer Miklós  Matematikai Emlékverseny eredményhirdetésére december 20-án került sor Budapesten, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet nagytermében.

2017 decemberében nagyon szép ünnepséget és szakmai konferenciát tartott egy hódmezővásárhelyi általános iskola abból az alkalomból, hogy 10 éve vették fel Varga Tamás nevét. Az iskola méltó módon őrzi névadója szellemiségét és alkalmazza matematikatanítási módszereit. A színvonalas szakmai programon Szitányi Judit, Pintér Klára, Szalay István adott elő. Pálfalvi Józsefné két előadása közül közöljük az egyiket, a megnyitó beszédet Varga Tamás életéről és munkásságáról.

Az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet decemberi évzáró ünnepségén Pálfy Péter Pál igazgató értékelte az intézet éves tevékenységét 2017-ben. Amint az az igazgatói beszédből kiderült, a tavalyi év különösen sikeres volt a Rényi Intézet számára. A kutatók mind a hazai, mind a nemzetközi pályázatokon eredményesen szerepeltek, ennek köszönhetően a hazai és határon túli magyar fiatalok mellett külföldi kutatók alkalmazására is lehetőség nyílik.

Még több cikk