600 válogatott feladat matematikaversenyekre

600 válogatott feladat matematikaversenyekre

A magánkiadásban megjelent könyv címének megfelelően 600 matematikafeladatot tartalmaz, a felmerülő témakörök egy része megfelel a versenyeken jól szereplő középiskolás magyar diákok tudásának: egyenlőtlenségek, síkgeometriai feladatok. Több olyan témakör is szerepel a könyvben, amely inkább egyetemi szintű tudást feltételez: mátrixok és lineáris algebra, valós analízis, integrálás és deriválás. A feladatok javára írható, hogy valóban nehezek, és ami különösen nagy erény, hogy eredetiek, nem példatárakban ezerszer látott problémák. A kiadvány feladatai azonban nincsenek semmilyen módon rendezve. A könyv minden egyes feladat megoldását tartalmazza, de a megoldásokban hivatkozott tételek sajnos még kimondva sincsenek, így a kevésbé rutinos diákoktól külön erőfeszítést igényelhet ezek felkutatása. Lehetett volna egy tételjegyzéket csatolni ezekből, bár a tapasztalt versenyzők ezt nyilván nem fogják hiányolni.

A könyv egyértelmű hátránya a szerkesztetlensége: az egy témakörbe tartozó feladatok elszórva találhatók, és sajnos az sem ritka, hogy egy feladat megfogalmazásába olyan hiba csúszik, ami már a megértést akadályozza (ilyen például az 544-es és az 599-es feladat). Az 599-es feladat esetében még a megoldást elolvasva sem derül ki, mi lehetett a feladat. Ahol érthető a feladat és a megoldás, ott se mindig gördülékeny a feladat megfogalmazása, jó lett volna, ha a feladatok szövegét még jobban megszerkesztik (érdekes például a 417-es feladat megoldása, de rettentő nehéz megérteni a szerencsétlen megfogalmazás és a sajtóhiba, illetve a felesleges feltétel miatt, ráadásul az oszthatóságra is szokatlan jelölést használnak).

Összességében a könyvet haszonnal forgathatják az olyan rutinos versenyzők, akik nagy számú eredeti feladat megoldásával akarnak további gyakorlatot szerezni, de az említett hiányosságok miatt tanárok és kevésbé rutinos diákok számára ez a könyv kevésbé hatékonyan használható. Kár érte, mert az eredeti feladatok nagy értéket képviselnek: ha legközelebb a szerzők tovább csiszolják őket, szélesebb olvasóközönség számára szóló könyvvel állhatnak majd elő.

Mihály Bencze, Marius Dragan: 600 Selected Problems for Mathematical Contests, 2017, 476 oldal.

Megrendelhető: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Gyenes Zoltán

Gyenes Zoltán a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára. Diákkorában rendszeres és eredményes résztvevője volt országos és nemzetközi versenyeknek. Gimnazistaként három egymást követő évben részt vett és érmet szerzett a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián.