Honlapokat ajánlunk

Honlapokat ajánlunk

1. Scholarpedia
scholarpedia.org
Olyan mint a wikipédia, csak nagytekintélyű szakemberek szerkesztik,
szigorú lektorálási rendszer van, elsősorban dinamikai rendszerekről és fizikai alkalmazásokról, de bővül a lista.


2. Onelook
onelook.com
Ha nem ismerünk egy angol szót, akkor a legrosszabb megoldás angol-magyar szótárt keresni.
(Ha mégis, akkor a http://www.angoltanszek.hu/szotar/ elég jó.)
Ez a honlap viszont egynyelvű (angol és amerikai) szótárak, tezauruszok, mintamondatok és egyéb segédeszközök gazdag tárháza, kiejtéssel együtt.

Két tanács kezdőknek: Első angol nyelvű cikkünket közvetlenül angolul írjuk, bármilyen pocsék is lesz, és ne saját magyar nyelvű szövegünket fordítsuk le! Nem haszontalan azonban ilyentájt (akár előzetesen) egy fontos, esetleg összefoglaló jellegű cikket pontosan lefordítani magyarra. (A közérdekűek esetleg publikálhatók akár itt, akár az Alkalmazott Matematikai Lapok hasábjain.)


3. Matlap
Tervezgetés és folyóiratunk nevének kiválasztása közben felelős szerkesztőnk akadt az alábbi címre: matlap.org. Kiderült, hogy nem vetély-, hanem harcostársról van szó: Matlap a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok Kolozsvárott szerkesztett megfelelője pontversennyel, érdekes cikkekkel, hírekkel. Csak ajánlani tudjuk ifjabb olvasóinknak, beleértve a matematikatanárokat is!
(Egyetlen halvány kritikai megjegyzés: bár kézenfekvő választásuk volt, hogy Farkas Gyula – kolozsvári matematikus és fizikus, lásd például: http://www.termeszetvilaga.hu/tv9707/term.html  – nevét adták az általuk adományozott emlékéremnek, de a BJMT alkalmazásokért osztott díja ugyanezzel a névvel büszkélkedhet évtizedek óta (lásd  A Bolyai Társulat 2016-os díjazottai című cikkünket a 2016. decemberi szám hírei között).

TJ