ECM8 – Ilyen volt a 8. Európai Matematikai Kongresszus

ECM8 – Ilyen volt a 8. Európai Matematikai Kongresszus

1771 résztvevő 77 országból és összesen 1058 előadás – 2021. június 26-án rekordokat döntő számadatokkal, sikeresen zárult a 8. Európai Matematikai Kongresszus.

Júniusi cikkünkben olvashatták, hogy a négyévente megrendezésre kerülő konferenciát az egyik legjelentősebb matematikai eseményként tartjuk számon.  A 8. Európai Matematikai Kongresszust, az ECM8-at a koronavírus-járvány miatt halasztották 2020 helyett 2021-re, és története során először nagyrészt online zajlott. Bár a technika ördöge a szlovén szervezőket sem kímélte, örömmel írhatom, hogy a rendezvény végül komolyabb bonyodalmak nélkül, rendben és legfőképpen jó hangulatban telt.

A körülmények lehetővé tették, hogy védettségi igazolvány birtokában akár személyesen is Portorožba látogassunk, így többen félig hagyományos módon élvezhettük a programsorozatot. Számunkra az interneten élőben közvetített előadásokat kivetítették a fényűző Bernardin Hotel konferenciaközpontjában. Néhány meghívott előadóval személyesen is találkozhattunk, a délelőtti kávészünetben pedig lehetőségünk nyílt beszélgetésekre, együttműködések kezdeményezésére más munkatársakkal.

Rendkívül változatos tudományos programot és sűrű napirendet követtünk. Az európai matematika legkiemelkedőbb alakjai közül tíz plenáris és harminc meghívott előadót hallhattunk, köztük Pach Jánost, Székelyhidi Lászlót, valamint az Abel-előadást tartó Lovász Lászlót, akik, jelentős tudományos eredményeik bemutatása közben is mindenki számára érdekes kérdésfelvetésekkel nyűgözték le a hallgatóságot. Pach János Escaping the curse of dimensionality in combinatorics című előadásából megtudhattuk, hogy mit tehetünk a dimenzionalitás átka ellen néhány nehéz kombinatorikai probléma estén, például, ha napraforgókkal van dolgunk. Székelyhidi László (Convex integration and synthetic turbulence) konvex integrálásról beszélt, de azt is elemezte, hogyan lehet szívószállal pingponglabdát egyensúlyozni a levegőben, míg Lovász László (Graph limits and Markov spaces) sok más mellett kitért arra is, hogy ami kiscicának tűnik, az néha egy grafon.

A kongresszuson az elméleti és az alkalmazott matematika szinte minden területét lefedő 62 miniszimpózium közül válogathattunk. (Összehasonlításképpen: a tokiói XXXII. Nyári Olimpiai Játékokon 33 sportág szerepelt.) Mindenki megtalálta a számára legérdekesebb témát, és értesülhetett a legfrissebb kutatási eredményekről. Emellett rengeteg izgalmas és meglepő fejleményről hallhattunk, mint például a matematika alkalmazásáról a szívgyógyászatban (Alfio Quarteroni), vagy hogy mi köze a Tetris játéknak az erdőtüzek terjedéséhez (Martin Hairer). Az ECM8 egyik kiemelt eseményeként Jean-Pierre Bourguignon, az Európai Matematikai Társaság és az Európai Kutatási Tanács egykori elnöke adott élő interjút, amiben hangsúlyozta az alapkutatás fontosságát, kiemelve a matematikatanárok, valamint a fiatal kutatók helyzetét is.

A kongresszus honlapjára időközben felkerültek az előadások prezentációi.

A személyesen jelenlévő résztvevőket számtalan további szabadidős programlehetőséggel, valamint ízletes helyi ételeket kínáló állófogadással kényeztették a szervezők. A nyitó- és záróünnepélyen operaáriákat, hétfőn zongoraestet élvezhettünk. Csütörtökön a napi tudományos program után éjszakai városnéző sétára invitáltak minket a szomszédos Piran hangulatos, szűk utcácskáira. Akinek ideje engedte, kihajózhatott a tengerre, hogy a helyi biológus kutatók segítségével megértse egy időjárási és oceanográfiai bója működését. A kongresszus indulásával egy időben nyolc kiállítás megnyitójára került sor. Ezeken tudományhoz kapcsolódó képzőművészeti alkotásokat, női matematikusokat bemutató portrékat, európai matematikai témájú bélyegeket csodálhattunk meg. Itt szeretném a gyűjtők figyelmébe ajánlani, hogy a Szlovén Posta a 8. Európai Matematikai Kongresszus tiszteletére bélyeget bocsátott ki:

Intenzív és eredményes hetet tudhat tehát maga mögött, aki részt vett ezen a nagyszabású konferencián. Összesen 16 magyar előadó szerepelt, és 40 regisztrációval Magyarország a résztvevők száma szerinti toplistán a 11. helyen végzett. Érdemes megnézni a kiemelt előadásokról készült felvételeket, valamint a rövid összefoglaló filmet a rendezvényről a kongresszus honlapján: 8th European Congress of Mathematics (8ecm.si).

Földvári Viktória

Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet