Online Diákolimpia a lányoknak

Online Diákolimpia a lányoknak

2020-ban a 9. Európai Matematikai Lány Diákolimpiát (EGMO) a hollandiai Egmond aan Zee-ben rendezték volna, de sajnos a kialakult helyzetben a versenyt csak az online térben sikerült lebonyolítani. Természetesen idén is indult magyar csapat a versenyen, ahogy az összes ezt megelőző nyolc EGMO mindegyikén. A magyarok kiváló eredményt értek el, a nemzetek rangsorában a tizedik helyet szerezték meg a hivatalos európai listán. (A versenyen nem csak európai országok vesznek részt, de hivatalosan őket nem számolják bele a rangsorba. Az összes résztvevő országot tekintve a csapat 12. lett.)

A csapat tagjai: Hámori Janka (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium), Kocsis Anett, Nguyen Bich Diep és Velich Nóra (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium).

A versenyen a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiához (IMO) hasonlóan két versenynap van, mindkét nap 3-3 feladatot kell megoldani 4,5 óra alatt. Minden feladat 7 pontot ér.

Janka aranyérmet (26 pont, összesített 14. hely), Nóra ezüstérmet (20 pont, 31. hely), Anett (17 pont 45. hely) és Diep (12 pont, 72. hely) bronzérmet szerzett.

A részletes eredmények itt találhatók: https://www.egmo.org/egmos/egmo9/scoreboard/

Szeretettel gratulálunk nekik és a felkészítő tanáraiknak!

Az idei EGMO különlegessége, hogy elfogadták Magyarország jelentkezését a 2022-es EGMO szervezésére, így 2022. április 6-12. között Egerben kerül megrendezésre az Európai Matematikai Lány Diákolimpia.

Az EGMO nemzetközi diákolimpia mindig nagy kihívást jelent, de talán soha nem annyira, mint ebben az évben, tekintettel a koronavírus-járványra. A lányoknak idén nagyfokú bizonytalanságban kellett a versenyre készülniük, hiszen a hivatalos időpont előtt egy hónappal még az sem volt biztos, hogy egyáltalán megrendezésre kerül-e a verseny. Végül 3 héttel a versenynapok előtt az a döntés született, hogy az eredeti időpontban online tartják meg az EGMO-t. A versenyzőknek a nehéz idők ellenére is sikerült a felkészülésre koncentrálniuk, szüleik, barátaik, tanáraik is támogatták őket. A felkészítést a Morgan Stanley Budapest és A Gondolkodás Öröme Alapítvány támogatta, ezúton is köszönjük a segítségüket!

A verseny maga egészen másképp zajlott, mint a korábbi években. Mindenki a saját országában írta, a csapatvezetők által meghatározott helyen és időben, személyes vagy videó-felügyelet mellett. Emiatt a dolgozatok megírása után nem lettek rögtön publikusak a feladatsorok, hiszen lehetett olyan ország, ahol még nem írták meg a versenyt. A versenyt követően a csapatvezetők és helyetteseik javították a csapatuk dolgozatait a pontozási útmutató alapján, illetve egy erre a célra létrehozott online fórumon tudtunk kérdezni a koordinátoroktól, és itt tudtunk további megoldásokat közzétenni. Számunkra nagy különbséget jelentett, hogy nem volt arra lehetőség, hogy a többi csapatvezetővel beszélgessünk, így nem volt arról sem információnk, hogy a többi ország résztvevőinek hogyan sikerült az olimpia. A feladatsor ezúttal szokatlan volt, két feladat is permutációkról szólt, két másikban pedig rekurzióval adták meg a számsorozatot, és mindössze egy kombinatorika feladat került kitűzésre.

Fekete Panna Tímea csapatvezető

Kiss Melina Flóra csapatvezető-helyettes

Most pedig az olimpikon lányok beszámolója következik:

Az idei EGMO sok szempontból más volt, mint az eddigiek. A verseny Hollandiában lett volna eredetileg, azonban sajnos a járvány miatt kénytelenek voltak a szervezők online lebonyolítani a versenyt. Így nem utazhatott a csapat, amit nagyon sajnáltunk, de a kezdeti csalódottságon és nehézségeken sikerült túllépnünk a csapatvezetőink, Fekete Panna és Kiss Melinda segítségével. A versenyt megelőző tábor helyett online megbeszéléseket tartottunk, ami nagy kihívást jelentett mindnyájunknak, és kicsit a tanáraink helyében érezhettük magunkat.

Az EGMO-t nagyon szerettük volna Budapesten közösen írni, és nem otthon egyedül, mert az előző évekhez hasonlóan szerettük volna megőrizni az EGMO-hangulatot. Ennek érdekében tartottunk sok online megbeszélést, amelyek keretein belül bemutattuk egymásnak a szerencsét hozó talizmánjainkat, a szobánkat, és motiváltuk egymást ebben a nehéz helyzetben. A versenyt magát végül közösen írtuk meg a Budapesti Fazekasban. Lett volna lehetőségünk, hogy online programokon is részt vegyünk, de nem éltünk vele, mert már mindenki nagyon izgult a másnapi verseny miatt. A magyar csapat végül 2 bronz, 1 ezüst és 1 aranyéremmel “tért haza” és az országok listáján 12. (az európaiak listáján 10.) lett. Verseny után pedig néhányan elmentünk a Margitszigetre piknikezni.

Az idei diákolimpia mindenképpen más volt, mint korábban, de a csapatszellem és a pozitív hozzáállás miatt egész jó élmény lett belőle.

Hámori Janka, Kocsis Anett, Nguyen Bich Diep és Velich Nóra olimpiai csapattagok

Az Érintő korábbi EGMO híradásai (2019, 2018, 2017):

http://ematlap.hu/index.php/hirek-ujdonsagok-2019-6/880-a-lanyok-a-lanyok-a-lanyok-ermesek

http://ematlap.hu/index.php/hirek-ujdonsagok-2018-06/743-arany-daniel

http://ematlap.hu/index.php/hirek-ujdonsagok-2017-06/513-nagyszeru-eredmenyek-a-vi-egmo-n-elmenyek-az-europai-lany-diakolimpian