Díjátadók diákoknak, tanároknak 2019 tavaszán

Díjátadók diákoknak, tanároknak 2019 tavaszán

Az Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny évtizedek óta a 1517 éves, az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny matematikából pedig az idősebb középiskolai korosztály legrangosabb hagyományos országos versenye. Az előbbinek 2019. május 29-én a budapesti Eötvös József Gimnáziumban, az utóbbinak május 31-én a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban volt az ünnepélyes eredményhirdetése. Az „Arany Danit” a Bolyai Társulat, az OKTV versenyeit pedig az összes tantárgyból az Oktatási Hivatal rendezi. Ennek megfelelően az egyik verseny díjazottjai és feladatsorai a www.bolyai.hu honlapján, a másiké pedig a www.oktatas.hu honlapról érhetők el. Az OKTV díjkiosztó híre nem említi, de a szokásoknak megfelelően idén is ennek az eseménynek a keretében adták át a Graphisoft tanári díjakat. A díjról tavalyi cikkünkben olvashatnak részletesebben. Íme annak a 20 tanárnak és iskoláiknak neve, akik a Graphisoft Alapítvány 2019-es díját diákjaik kiváló eredményeit figyelembe véve megkapták: 

Antal Zoltán ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium, Budapest
Árki Csilla Révai Miklós Gimnázium és Kollégium
Farkasné Gór Gabriella Németh László Gimnázium, Budapest
Fejér Szabolcs Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc
Grallert Krisztina Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc
Gróf Andrea Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest
Hódor Julianna Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, Békéscsaba
Kertai Helga Nóra Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola, Budapest
Kondás Ildikó Veszprémi SZC Ipari Szakgimnáziuma
Kovács Edit Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár
Kovács Péter Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium
Kőváriné Kovács Andrea Koch Valéria Iskolaközpont, Pécs
Merényi Imre Váci SZC Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma
Nagy Róbert Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr
Németh Zsolt Türr István Gimnázium és Kollégium, Pápa
Pálfi Dezsőné
Zalaegerszegi SZC Csány László Szakgimnáziuma
Dr. Szabadfalviné Kormányos Anikó Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc
Székely Péter Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
Szöllősi Réka Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, Békéscsaba
Véglesiné Bíró Erzsébet Váci SZC Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma

 

***

A 2018/19. tanévi Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny házigazdái az Eötvös Gimnázium és egyúttal a Bolyai Társulat képviseletében Somfai Zsuzsa és Balga Attila voltak. A jó hangulatot a gimnázium csengettyűzenekara és a Lányok Európai Matematikai Olimpiájának idei résztvevői, két csapattag és a csapatvezető-helyettes beszámolója alapozta meg. Ezt követte a Kezdők és a Haladók kategóriánkénti eredményhirdetése, a díjakat Pálfy Péter Pál, a Bolyai Társulat elnöke adta át. A díjazottak és tanáraik neve itt olvasható.

         

Az Eötvös Gimnáziumban az Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny eredményhirdetésén a csengettyűzenekar és a díjakat átadó Balga Attila és Pálfy Péter Pál.

Az ELTE dísztermében április 25-én, a Matematikus hangverseny keretében adták át a 2019-ben második alkalommal kiosztott Gács András-díjat. Az egyetemi matematikai oktatásban, valamint a kutatómunkában nyújtott kiemelkedő teljesítményéért az elismerést idén Elekes Márton, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatója, az ELTE Matematika Doktori Iskola oktatója vehette át.

„Ami a rendkívül eredményes kutatók közül is kiemeli idei díjazottunkat, az egyértelműen kiváló oktatási tevékenysége. Lendületes stílusának, szemléletes és világos magyarázatainak és barátságos hozzáállásának köszönhetően a legnépszerűbb oktatók közé tartozik. Fontos feladatának tekinti a matematikai gondolkodás ápolását és népszerűsítését is, ezért gyakran tart előadásokat középiskolásoknak és a szélesebb közönségnek. A Gács András-díj épp annak érdekében jött létre, hogy a kutatói pálya mellett különleges oktatói pálya teljesítményeket ismerhessünk el a matematika világában. Az idei díjazott, Elekes Márton személyében rátermett jelölt veheti át ezt a szívünknek kedves és egy ragyogó kollégánk szellemét és emlékét őrző díjat"– méltatta a díjazottat Szőnyi Tamás matematikus, az MTA doktora, a kuratórium elnöke.