Nyári iskola az ELTE Matematikai Intézetében

Nyári iskola az ELTE Matematikai Intézetében

Az idén június 24-e és 28-a között hetedik alkalommal szervezi meg az ELTE Matematikai Intézete az immár hagyományosnak nevezhető nemzetközi nyári iskoláját. Az egyhetes rendezvény címe:

„On the crossroads of topology, geometry and algebra”.

Amint azt a nyári iskola szervezői írják az iskola honlapján, „…a matematika legfontosabb és legizgalmasabb eredményei azok, melyek az elmélet különböző aspektusait kötik össze. A nyári iskola során azokat a kapcsolatokat, hidakat ismerhetjük meg, melyek az (algebrai) topológiát kötik össze a metrikus és az algebrai geometriával. Az összefüggések bemutatását olyan fontos példák és problémák ismertetésével kezdjük, amelyek a későbbiek során döntően meghatározták ezeknek a területeknek a kapcsolatát. Pl. hogyan (és mennyire) határozza meg a lokális görbület a tér globális topológiáját; hogyan befolyásolja egy polinom foka a megoldáshalmazának a topológiáját? Az ilyen és ehhez hasonló eredményekkel szeretnénk szemléltetni a matematika egységét, valamint bemutatni néhány modern matematikai elmélet forrását.

A nyári iskola előadássorozatainak és előadásainak a címe:

- Csikós Balázs (ELTE): Curvature and topology

- Fehér László (ELTE): Enumerative geometry: classical and new problems

- Moussong Gábor: From Poincaré to Thurston and Perelman: one hundred years of a conjecture

- Némethi András (ELTE, Rényi Intézet): Projective algebraic plane curves

- Stipsicz András (Rényi Intézet): Invariants of knots: polynomials and homologies

- Szűcs András (ELTE): Three Fields medalists of Topology: Smale (immersions), Thom (cobordisms) , Milnor (exotic spheres)

A nyári iskola honlapja: http://web.cs.elte.hu/summerschool/