HÍREK – ÚJDONSÁGOK ROVAT A MATEMATIKÁHOZ ÉS A BOLYAI TÁRSULATHOZ KAPCSOLÓDÓ ESEMÉNYEKRŐL, ÚJDONSÁGOKRÓL SZÓL. (ROVATSZERKESZTŐ: RÁKÓCZI ILDIKÓ.)

2019. március 18-án hétfő délután 4 órakor tartja Risk and complexity: a new theory to control uncertainty című előadását Marco Claudio Campi, az olaszországi Brescia egyetemének rendszerelmélet professzora az MTA SZTAKI kezdeményezésében egy éve indított Rudolf E. Kálmán Distinguished Lecturer Program keretében. Várják az érdeklődőket, a további részletekről pedig itt tájékozódhatnak.

 

Világszerte nehéz helyzetük van a kutatóknak, köztük a matematikusoknak, hogyan tudatosítsák a politikai döntéshozókban az alapkutatások lényegét és társadalmi hasznosságát. A Notices of the American Mathematical Society folyóiratának 2019. januári számában jelent meg erről egy cikk Math Societies to Lawmakers: This is Why You Should Fund Basic Research címmel. Amerikában a matematikai társulatok például origamival magyarázták el a jogalkotóknak, miért érdemes támogatniuk az alapkutatásokat.

A Bolyai János Matematikai Társulat 2018. évi díjátadó ünnepségét 2018. december 12-én tartotta meg az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetében. Sor került a Szele Tibor Emlékérem, a Grünwald Géza Emlékérem, a Farkas Gyula Emlékdíj, a Rényi Kató Emlékdíj átadására,  valamint a Kürschák József Matematikai Tanulóverseny és a Schweitzer Miklós  Matematikai Emlékverseny eredményhirdetésére. Ismertetjük a díjazottakat és a méltatásaikat.

Az Alkalmazott Matematikai Lapok a Magyar Tudományos Akadémia III. Osztályának magyar nyelvű szakfolyóirata, amely nyomtatott és internetes fórumot biztosít az alkalmazott matematika, az operációkutatás és az informatika területén született eredmények bemutatására. A nemrégiben megjelent Alkalmazott Matematikai Lapok 35. kötete Prékopa András emlékét idézi fel. A kötet szerkesztői Bozóki Sándor, Fleiner Tamás, Illés Tibor és Tasnádi Attila.

2019. június 24-e és 28-a között hetedik alkalommal szervezi meg az ELTE Matematikai Intézete az immár hagyományosnak nevezhető nemzetközi nyári iskoláját. Az egyhetes rendezvény címe: „On the crossroads of topology, geometry and algebra”. A nyári iskola során azokat a kapcsolatokat, hidakat ismerhetjük meg, amelyek az (algebrai) topológiát kötik össze a metrikus és az algebrai geometriával. A szervezők várják az érdeklődőket.

2019. február 20. és 25. között rendezték meg a 11. Romanian Master of Mathematics versenyt, amelyről Lenger Dániel csapatvezető és Kiss Melinda Flóra csapatvezető-helyettes számol be. Az RMM verseny és a feladatok nehézsége is olyan, mint a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián.  A versenyzőknek  2 egymást követő nap 3-3 feladatot kellett megoldaniuk, erre mindkét nap 4 és fél óra állt rendelkezésükre. A csapat egy ezüst- és két bronzérmet, valamint egy dicséretet szerzett.