Jótól jót tanulni...Két díjátadó egy napon

Jótól jót tanulni...Két díjátadó egy napon

 

Idén 20 éves az Ericsson-díj

Az Ericsson Magyarország már évtizedek óta bizonyítja, hogy elkötelezett a hazai oktatás fejlesztése mellett. 1995 óta folyamatos együttműködés keretében karolta fel a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok százéves tradicionális értékeit, hozzájárulva ahhoz, hogy a jövő generációja megfelelően felkészülhessen az egyetemi felvételikre, hogy diploma után magas színvonalú kutató-, mérnöki-, vagy oktatómunkát tudjon végezni.

1999-ben alapított díja is azt a célt szolgálja, hogy elismerjék a matematikát, fizikát oktató pedagógusok munkáját, akik a legtöbbet teszik tantárgyuk megszerettetéséért és a tehetséggondozásért. A díjazottakat a pályázati kiírásra érkezett javaslatok alapján minden évben a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat bizottságai választják ki, és a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány kuratóriuma hagyja jóvá. Az alapítvány végzi a pályázatokkal kapcsolatos adminisztrációs és pénzügyi feladatokat is.


Az elismeréseket 2018-ban is, mint az utóbbi években, Éry Gábor vezérigazgató, Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete és Beskid Vilmos kutatás-fejlesztési igazgató adta át a nyolc pedagógusnak.

Éry Gábor és Beskid Vilmos igazgatók az ünnepi tortával

A díjazottak között idén is akadtak egyéni oktatási módszereket alkalmazó tanárok, a munkájukba infokommunikációs eszközöket is beillesztő oktatók, csillagászati szakköröket tartó szakemberek, országos tanulmányi versenyek szervezői és tankönyvek szerzői is.

Az ,,ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért'' 2018 évi díját matematikából Meiszterics Zoltánné, a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium tanára és Zsilvölgyi Márta, a Budapesti Jedlik Ányos Gimnázium tanára kapta.

Az ,,ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért'' 2018. évi díját fizikából Urbán János, a budapesti Piarista Gimnázium tanára és Udvardi Imre, az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium tanára kapta.

Az ,,ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért'' 2018. évi díját matematikából Soós Edit, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolája tanára és Sztojcsevné Fekete Mária, az Óbudai Árpád Gimnázium tanára kapta.

Az ,,ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért'' 2018. évi díját fizikából Sikó Dezső, a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium tanára és Filep Doina Otília, a Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola tanára kapta.

 

Bonis bona discere − Jótól jót tanulni

A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjakat a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli magyar, valamint magyarországi nemzetiségi pedagógusok és tehetségsegítő szakembereknek ítélik oda. A díjat idén három személyi kategóriában lehetett elnyerni: „Kiváló tehetségfejlesztő”, „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségsegítő” elismerésben összesen ötvenen részesültek. Három szervezet kapott díjat a „Kiváló Tehetséggondozó Szervezet” kategóriában, hárman pedig „Életműdíjat” kaptak munkásságukért. Újdonság, hogy ebben az évben visszatért a „Tehetségbarát Önkormányzat 2018” díj, amellyel hat tehetséggondozásban kiemelkedő önkormányzatot díjaztak.

Groma István fizikus, Bonis Bona Életműdíjas vágta fel a  a Tehetséggála tortáját

A díjakra a jelöléseket 2018. május 7-ig lehetett benyújtani. A 2013-ban alapított elismerés forrását 2018-ban is a Nemzeti Tehetség Program biztosította. A Nemzeti Tehetség Programot 2008-ban indította útjára az országgyűlés. Határozatával elkötelezettségét fejezte ki a tehetséges gyermekek, fiatalok felkutatására, hosszú távú segítésére, folyamatos fejlesztésére, valamint kiszámítható támogatására. A 2028-ig tartó program alapvető célja Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése.

Az idei díjazottaknak Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára, valamint dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár közösen adta át az elismeréseket.

A három kiváló tehetséggondozó szervezet egyike volt a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány, amelynek fő tevékenysége a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok munkájának biztosítása, a lap kiadása, tehetséggondozó táborainak és ankétjainak szervezése.