Sikeres évet zárt a Rényi Intézet

Sikeres évet zárt a Rényi Intézet

Az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet decemberi évzáró ünnepségén Pálfy Péter Pál igazgató értékelte az intézet éves tevékenységét 2017-ben.

A tavalyi év különösen sikeres volt a Rényi Intézet számára.

Elkészült az intézet épületének bővítése. Az Akadémia támogatásával két ütemben építkeztek. Először a szomszédos épületben megvásárolt lakás átalakításával, majd a székházban emeletráépítéssel összesen 9 új, tágas kutatói szoba készült, amelyek együttesen 38 kutató elhelyezését biztosítják. A szobák közül kettő eddig előadóteremként funkcionált, helyettük két, egyenként 24 személyes szemináriumi terem épült.        

2017-ben az intézetben hat konferenciát, illetve workshopot és nyári iskolát rendeztek. Kiemelkedő esemény volt a 6. Európai Halmazelméleti Konferencia. A helyben tartott konferenciákon kívül négy további rendezvényt szerveztek az intézet munkatársai más helyszíneken.

A Magyar Tudományos Akadémia májusi közgyűlése elfogadta a kutatóintézetek 2010-2015 között végzett munkáját értékelő bizottságok jelentését. A Rényi Intézetet a matematika és természettudományok területén működő 14 kutatóintézet között a SZTAKI-val és a Csillagászati Kutatóintézettel együtt a három legkiemelkedőbb közé sorolta a Blaskó Gábor akadémikus által vezetett bizottság.

Az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatain két intézeti kutató volt eredményes 2017-ben. Pyber László egy Advanced Grant, Pete Gábor pedig egy Consolidator Grant támogatásával folytathatja kutatásait öt éven át. Ezekkel együtt a Rényi Intézet kutatói összesen 8 ERC pályázatot nyertek, így az intézet a harmadik legsikeresebb magyarországi intézmény a Közép-Európai Egyetem és az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet után.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) legújabb, „Élvonal” nevű pályázata tizenkét nyertesének egyike Stipsicz András lett.

A Magyar Tudományos Akadémia „Lendület” pályázatán ismét volt nyertes a Rényi Intézetből. Harcos Gergely immár a hetedik „lendületes” kutató a Reáltanoda utcában.

Ezek mellett az NKFIH-nál négy további kutatási pályázatot, továbbá különböző forrásokból öt posztdoktori támogatást nyertek el az intézet kutatói. A számos pályázati pénznek köszönhetően a hazai és határon túli magyar fiatalok mellett külföldi kutatók alkalmazására is lehetőség nyílik. Ebben az évben az intézet állományában amerikai, cseh, egyiptomi, kínai, lengyel, német, olasz, szlovén, török és vietnami kutatók is dolgoztak.

Nyilvánosságra hozták a 2018-as Rio de Janeiroi Nemzetközi Matematikai Kongresszus (ICM) meghívott előadóinak névsorát. Nem kis büszkeséggel említette az igazgató, hogy a Rényi Intézet négy kutatóját érte ez a megtiszteltetés: Némethi András az algebrai geometriai, Szegedy Balázs és Tardos Gábor a kombinatorikai, Tóth Bálint pedig a valószínűségszámítási szekcióban tart előadást augusztusban. (Összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy a Visegrádi Négyek országaiból rajtuk kívül csak két lengyel matematikus kapott meghívást.)

Többen részesültek hazai elismerésekben az év során. Némethi András Széchenyi-díjat, Pintz János Prima díjat kapott, Csiszár Imrét az ELTE díszdoktorrá avatta. Kun Gábor az MTA Matematikai Tudományok Osztályának Erdős Pál díját kapta, Pete Gábort pedig a Bolyai János kutatási ösztöndíj kuratóriuma Bolyai plakettal tüntette ki. 

Pálfy Péter Pál 

MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet 

Megjegyzés: A  bevezető képen az egyik új előadóterem műemlékként felújított mennyezete látható a legkorszerszűbb technikával ellátva. (A Szerk.)  Forrás: https://www.flickr.com/photos/mtasajto/