Hajós György Matematikaverseny, díj és kiállítás 2017-ben

Hajós György Matematikaverseny, díj és kiállítás 2017-ben

A 39. Hajós György országos vándorversenynek a Műegyetem adott otthont.

Az Ybl Miklós Műszaki Főiskola az iparoktatás 100 éves évfordulója alkalmából a műszaki intézmények hallgatói számára hirdette meg az első Hajós-versenyt 1979-ben, amelyet azóta minden évben megrendeznek. Kezdetben ezen csak műszaki főiskolák vehettek részt. A bolognai folyamat megvalósulásával a meghívottak száma egyre bővült: nemcsak a főiskolák, de az egyetemek műszaki, közgazdasági és informatikai karai is meghívást kapnak. A versenyen a meghívott intézmények nappali tagozatos, első BSc diplomát szerző hallgatói előzetes nevezés alapján vehetnek részt.

Az idei verseny elnöke Obádovics J. Gyula professor emeritus, aki idén ünnepelte 90. születésnapját. A versenybizottság tagjai: Dr. Csató Sándor főiskolai docens (Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar); Dr. Klincsik Mihály főiskolai tanár, (Pécsi Tudományegyetem Mérnöki és Informatikai Kar); Dr. Molnár-Sáska Katalin, (Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar); Schmidt Edit mestertanár, (Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar) és Dr. Székely László egyetemi docens (Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar).

Az írásbeli verseny három órás, öt feladatot kellett megoldani. A példákat a versenybizottság tagjai által beküldött feladatokból választotta ki Obádovics J. Gyula elnökletével a bizottság.

Az intézmények karonként egy-egy 3-4 fős csapattal nevezhettek. A három legjobb eredményt elért csapattag összesített pontszáma alapján alakul ki a csapatok rangsora. Az első helyezést elért csapat kapja meg a következő versenyig a vándorserleget. Az egyéni teljesítmények is számítanak, azok adják az egyéni rangsort. Az első hat egyéni helyezettet és az első három csapat versenyzőit díjaztuk.

A 39. Hajós-versenyre 15 intézmény 30 csapata, összesen 112 versenyző nevezett be.

A csapatverseny első helyezettje és így a vándorserleg birtokosa egy évig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának csapata: Deák Elemér Dávid, Holczer András, Juhos András, Telekes Márton Gábor. Az egyéni verseny győztese: Telekes Márton Gábor (BME VIK).

Az idei verseny különlegességét az adta, hogy a névadó Hajós György gyermekei az édesapjuk tiszteletére Hajós György Díj néven alapítottak egy új díjat. Az elismerésben minden évben az a versenyző részesülhet, akit a versenybizottság erre kiválaszt. Az első alkalommal elnyerhető Hajós György Díj kitüntetettje: Telekes Márton Gábor (BME, VIK).

A felkészítő tanárok, kollégák között még akadnak olyanok, akik személyesen ismerték, ismerhették Hajós György világhírű matematikust. A fiatalabb korosztály tagjai, a versenyzők már csak hírből ismerhetik, vagy a már fogalommá vált tankönyvével találkozhattak.

A kétnapos program ebben az évben külön érdekességet is kínált a résztvevőknek. A verseny névadója 1935-1945 között a Műegyetem oktatója, később az ELTE tanszékvezető professzora volt. A generációk által elismert és használt, több nyelvre lefordított Bevezetés a geometriába című tankönyv szerzőjének életművébe szintén gyermekei engedtek bepillantást, amikor a BME OMIKK rendelkezésére bocsátották Hajós György értékes magánhagyatékát, amelyből Batalka Krisztina gondozásában kiállítás nyílt. A Központi Könyvtár aulájában július közepéig látogatható a neves matematikaprofesszor fotóit, személyes tárgyait bemutató tárlat, amelyen többek között Hajós György 8 éves korában saját kezűleg készített geometriai gyakorlófüzete vagy híres tankönyvének első kiadású, saját bejegyzésekkel ellátott példánya is megtekinthető.

A verseny részletei, a feladatok, az eredmények a http://hajos2017.math.bme.hu/ honlapon megtalálhatók.

A következő, 2018. évi verseny rendezési jogát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kapta meg.

Lángné Dr. Lázi Márta, szervező