A Farkas-féle szeminárium újra a differenciálegyenletek és alkalmazott matematikusok hazai és nemzetközi szakmai fóruma

A Farkas-féle szeminárium újra a differenciálegyenletek és alkalmazott matematikusok hazai és nemzetközi szakmai fóruma

A híres Farkas-féle szeminárium, a differenciálegyenletek és alkalmazott matematikusok szakmai fóruma, Farkas Miklós súlyos betegsége idején szűnt meg.

 

Farkas Miklós és kutatócsoportja tiszteletére 1996-ban, a BME Matematika Intézet megalakulásakor, Differenciálegyenletek Tanszéknek (DET) nevezték el a Gépészmérnök Kari Matematika Tanszék jogutódát, amelyik tovább vitte elődjének alkalmazott matematikai profilját.

A Farkas-féle szemináriumot 2011-ben Illés Tibor, a tanszék új vezetője élesztette fel, mint a Differenciálegyenletek Tanszék szemináriumát, szakmai fórumot teremtve a differenciálegyenletek illetve az alkalmazott matematika különböző ágait művelő és alkalmazó matematikusok és mérnökök számára. A Differenciálegyenletek Tanszék szemináriumán számos matematikus, Kristály Sándor, Pituk Mihály, Rontó Miklós, Krisztin Tibor, Simon Péter, illetve mérnök, Stépán Gábor, Halász Gábor, Paál György, Kalmár-Nagy Tamás és még sokan mások tartottak emlékezetes, gondolatébresztő előadásokat.

Illés Tibor felkérésére Faragó István 2016 őszén csatlakozott a BME DET oktatói gárdájához félállású professzorként, annak érdekében, hogy a tanszéken folyó differenciálegyenletek és alkalmazott matematika kutatásokat összefogja és irányítsa. Faragó professzor úr vezetésével a szeminárium új lendületet kapott és a terület nemzetközileg ismert, vezető kutatói is több előadást tartottak a H épületben a Farkas-féle szeminárium helyszínén és szokásos csütörtöki időpontjában. A szeminárium 2017. januárjától, Farkas Miklós professzor úr munkássága előtt tisztelegve, felvette a Farkas Miklós Alkalmazott Analízis Szemi­nárium nevet.

Az Érintő 2017. márciusi számában megjelent cikk:  http://ematlap.hu/index.php/hirek-ujdonsagok-2017-03/435-farkas-miklos-alkalmazott-analizis-szeminarium-a-bme-matematika-intezeteben

Az érdeklődők a továbbiakban a szeminárium honlapjáról tájékozódhatnak.

 

A fényképeket Farkas Attila és Hujter Mihály, az írást Illés Tibor  bocsátotta rendelkezésünkre.