Rátz Tanár Úr Életműdíj tizenhatodszor

Rátz Tanár Úr Életműdíj tizenhatodszor

A díj  Rátz Lászlónak állít emléket, aki a Fasori Gimnázium matematika-fizika szakos tanáraként számos világhírű tudóst, többek között Neumann Jánost, Wigner Jenőt és Harsányi Jánost is elindította a pályáján. „Hogy ne csak a világhírű tudósok, hanem a tanáraik nevét is megismerjük…” – ez a gondolat hívta életre a kiemelkedő tanáregyénisegek méltó elismerését  egy példaértékű összefogás eredményeként.

A kitüntetést olyan, az iskolák 5-12. évfolyamain matematikát, fizikát, biológiát vagy kémiát tanító tanárok kapják meg, akik a tantárgyaik népszerűsítésében és a tehetségek gondozása terén maradandó életművet alkottak. Az elismerést három, a természettudományos oktatás támogatásában kiemelkedő szerepet vállaló vállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. alapította. 

Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért az elmúlt 16 év során összesen 120 kiváló pedagógust tüntetett ki az életműdíjjal, és az alapítók jóvoltából eddig 138,4 millió forint értékű pénzjutalommal járult hozzá a tanárok megbecsülésének növeléséhez. Érdemes végignézni a http://www.ratztanarurdij.hu/ honlapon a 2001 óta díjazottak névsorát és méltatásukat.

2016 Rátz Tanár Úr Életműdíjas tanárai:

 

Matematika

Tarcsay Tamás  SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, Szeged

Kónya István  József Attila Gimnázium, Ózd

 

Fizika

Juhász Nándor és Juhász Nándorné  Szeged, Rókusi Általános Iskola; Szeged, Tisza-parti Általános Iskola

Zsigri Ferenc  ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium, Budapest

 

Kémia

Halmi László  Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg

Dr. Zsuga Miklósné Dr. Laczkó Mária  Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziuma

 

Biológia

Zolnai Ildikó  Szinyei Merse Pál Gimnázium, Budapest

Dr. Jánossyné Dr. Solt Anna  Városmajori Gimnázium, Budapest

 

A díjátadón, a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében minden évben minden díjazottról egy kisfilmet is levetítenek. Kár, hogy csak a meghívottak láthatják, pedig érdemes megnézni. Itt az alkalom: az Interjú – Portré  rovatunkban mutatjuk be a két, idén  matematikából életműdíjat nyert tanárt.