Számoljunk a befektetésekkel!

Számoljunk a befektetésekkel!

A Pénziránytű Alapítvány arra vállalkozott, hogy a középiskolai matematika órák színesítésére befektetési témájú feladatokkal lepi meg a középiskolákat.

A példatár a 9-12. évfolyamon tanulók számára kínál a háztartások befektetési gyakorlatában előforduló élethelyzeteket, matematika feladatokban megfogalmazva és az adott évfolyamon elvárható matematika tudást próbára téve. Nemcsak megismertet a befektetési lehetőségekkel, hanem a számszerű megoldások mellett értelmezteti és értékelteti is az eredményeket.

 

Végigvezet az egyszerű kamat és kamatos kamat különböző pénzpiaci formáin, megismertet a kötvény- és részvénykereskedelemmel, ingatlanpiaci és devizapiaci befektetési lehetőséget vizsgál és értékeltet. A feladatok értelmezéséhez, megoldásához feltétlenül szükséges elméleti ismereteket a feladatokhoz kapcsolódva, illetve kislexikonban érhetik el a diákok. A munkafüzet számos, a való életben is használt ábrát, függvényt és grafikont mutat be és elemeztet, segítve az egyes témakörök gyakorlati tudnivalóinak elsajátítását. A szokásosnak mondható egyszerű és kamatos kamatszámítás, grafikus ábrázolás, valamint egyenletrendszer felállítása mellett egyes évfolyamokon alkalmaztatja a logaritmust és a valószínűségszámítást is.

 

„Gazdagnak lenni jó” – provokálja a bevezető a diákokat, de nem ígéri, hogy ez könnyen valóra váltható. A pontos számolás mellett a megfontolt, a hozamokat és kockázatokat mérlegelő döntésekre, a kockázatmegosztó befektetési stratégiára is megtanít a kiadvány. Megismertet a betéteket és befektetések védő intézményekkel és a befektetési csapdákat elkerülő szabályokkal.

 

Módszertani újítása, hogy QR kódok segítségével „kinyitja” a munkafüzetet, animációkkal mutatja be a pénz időértékét és ennek jelentőségét a pénzügyi-matematikai feladatokban, a befektetési típusokat, az értékpapírokat és a befektetésekhez kapcsolódó kockázatok típusait. A QR kódok másik része a témához szorosan kapcsolódó fontos webhelyekhez vezet és az alapítvány honlapján a megoldásokat is „kézbe adja”. Az okos eszközök között a grafikon alkotó programokra is felhívja a figyelmet.

 

A kiadvány hiánypótló jelentőségű a gazdasági-pénzügyi ismeretek matematika tantárgyban történő oktatásához. A példatár és a feladatok megoldása a https://penziranytu.hu/szamoljunk-a-befektetesekkel oldalról tölthető le. Az érdeklődő iskolákhoz nyomtatott formában ingyenesen is eljuttatja az Alapítvány. (Érdeklődni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.)

 

A kiadványt megjelentető Pénziránytű Alapítványt a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség és a Diákhitel Központ annak érdekében hozta létre, hogy elősegítse a pénzügyi ismeretterjesztést.