Helló, Ruby! Nagy utazás a számítógép belsejébe

Helló, Ruby! Nagy utazás a számítógép belsejébe

 

Ruby unatkozik. A papája megígérte neki, együtt fognak számítógépezni, amikor hazaér. De még nem ért vissza, ezért Ruby úgy dönt, hogy addig egyedül játszik a számítógépen. Beírta a jelszót, de észrevette, hogy nincs kurzor! Hirtelen a számítógép fehér Egere szipogott egyet. „Mi a baj?” - kérdezi Ruby. „Kurzor ma nem válaszol az üzeneteimre!” - válaszolja szomorúan Egér. Ruby ezért úgy dönt, hogy segít megkeresni Kurzort. Összehúzza magát és bemászik Egér után a számítógépbe... A könyv további részében megtudjuk, hogy kikkel találkoznak odabent. No és hogy megtalálják-e Kurzort! Útjuk során mi is megismerkedünk RAM-mal, ROM-mal, a CPU-val, a GPU-val, Háttértárolóval, a Logikai kapukkal, és a Bitekkel.

A Helló, Ruby! Nagy utazás a számítógép belsejébe című könyv egy négy részesre tervezett sorozat második kötete. Az első, programozásról szóló részről az Érintő 2018 júniusi számában (http://www.ematlap.hu/index.php/konyvespolc-2018-06/731-hello-ruby-kalandozasok-kodfolden) írtunk. A második kötet az elsőtől függetlenül olvasható.

A könyv két részből áll: 30 oldalnyi történet hét fejezetben (Unalom; Apa számítógépe; Elektromosság és bitek; Logikai kapuk; Számítógép-architektúra; Szoftver; Hibaelhárítás). Ezután egy 40 oldalas feladatgyűjtemény következik, szintén hét fejezetben (Mi az a számítógép; Mire használjuk a számítógépeket; A bemenet-kimenet gépezet; Mik a számítógép főbb részei; Az operációs rendszer és az alkalmazások; Bitek, logikai kapuk és az elektromosság; Nézd át a számítógépedet). A könyvet fogalomtár zárja.

Ahogyan a szerző az előszóban írja: „a számítógépek egyre bonyolultabbak, összetettebbek és kisebbek lettek, egyre kevésbé értjük őket. [...] Hogyan működnek a bitek és a byte-ok a doboz belsejében? Az áramból hogyan lesz logika, és a logikából hogyan lesznek egyesek és nullák? És mindez hogyan kapcsolódik a processzorok és a memóriaegységek kézzelfogható világához?” Az előttünk levő „generáció volt az utolsó, aki még fényes dobozként emlékszik a számítógépre.” Mi „már egy olyan világban növünk fel, ahol a számítógép a macinktól a fogkefénkig mindenhol jelen van. […] Ez a mese szeretné a gyerekeket megismertetni a számítógéppel.”

A könyv első felében található történetek izgalmasak, kalandosak. Nincs túl sok szöveg bennük, ezért egy-egy fejezet jó esti mese kisebbeknek. A kicsik (3-5 évesek) élvezettel nézegethetik a káprázatosan színes oldalakat. A könyv második felében szereplő feladatok 6-12 éveseknek ajánlhatók.

Lóczi-Nagy Gemma

 

Linda Liukas: Helló, Ruby! Nagy utazás a számítógép belsejébe, HVG kiadó, 2017