Két tudományos díj két hét alatt

Két tudományos díj két hét alatt

 

Gazdag-Tóth Boglárka márciusban előbb a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, majd a Rapcsák Tamás Alapítvány 2018. évi díját kapta meg.

2018. március 8.: A Nők a Tudományban Egyesület Kiválósági Díját a természettudományos kategóriában Gazdag-Tóth Boglárka vette át az MTA székházában. Évente három tudományterületen 1-1 díjat adnak át. Az utóbbi 5 évben 3 ilyen díjat kapott meg szegedi kutatónő.

2018. március 21.: A Rapcsák Tamás Alapítvány Kuratóriuma 2018. évi díját is neki adták át. A díjat a kuratórium pályázat alapján évente adja ki egy olyan 45 évesnél fiatalabb kutatónak, aki lényeges és önálló eredményeket ért el az operációkutatás, a differenciálgeometria, vagy a döntéstámogatási rendszerek elméleti és gyakorlati művelése, illetve alkalmazása terén.

 

Dr. Gazdag-Tóth Boglárka jelenleg a Szegedi Tudományegyetem tudományos főmunkatársa, 2017 elejéig a BME Matematikai Intézete docense volt. Egyetemi tanulmányait Szegeden végezte, doktori ösztöndíjas az SZTE-n és a Murciai Egyetemen (Spanyolország) volt. Nem a most megkapottak az első kitüntetései: 2001-ben a Természettudományi Kar Kiváló Hallgatója lett (a hallgatók kb. egy ezreléke kaphatja meg). Ugyanebben az évben az Országos Tudományos Diákköri Konferencián első díjat kapott. Doktori értekezésével 2007-ben nemzetközi versenyben elnyerte a UPS-SOLA Dissertation Award, INFORMS’ Section on Location Analysis díjat, továbbá megkapta a Bolyai János Matematikai Társulat Farkas Gyula Emlékdíját, majd 2009-ben az EURO Doctoral Dissertation Award finalistája volt, és elnyerte a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat.

Két kutatási területe a globális optimalizálás és a vállalat-elhelyezési problémák.

Az előbbi a nemlineáris optimalizálás olyan algoritmusait kutatja, amelyek képesek a több helyi minimummal rendelkező feladatok abszolút szélsőértékének meghatározására. Eligius M.T. Hendrix-szel egy jól hivatkozott bevezető könyvet írt erről a területről (Introduction to nonlinear and global optimization, Springer 2010).

A vállalat-elhelyezési feladatok olyan, a gyakorlati életben sokszor előforduló fontos problémák, amelyek adott föltételek mellett új bolt vagy telephely optimális elhelyezését keresik. Gazdag-Tóth Boglárka már a doktori értekezésében is foglalkozott ezzel a területtel, és azóta is rendszeresen publikál vezető tudományos fórumokon.

Csendes Tibor

 SZTE Természettudományi és Informatikai Kar,

Informatikai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára

https://www.inf.u-szeged.hu/users/csendes-tibor

Kapcsolódó hírek:

http://mta.hu/mta_hirei/kivalo-magyar-kutatonoket-dijaztak-a-magyar-tudomanyos-akademian-barnabas-beatat-az-akademia-fotitkarhelyetteset-eletmu-dijjal-tuntettek-ki-108523

https://www.u-szeged.hu/sztehirek/2018-marcius/algoritmikusan?objectParentFolderId=19413

http://dailyszeged.hu/hirek/nok-a-tudomanyban-kivalosagi-dijat-nyert-gazdag-toth-boglarka

Szegedi Városi Televízió Kvantum című műsora: https://www.youtube.com/watch?v=ZqxwpMZyqMI&feature=youtu.be

A Tudomány Hangjai  2018. április 14-ei adása: https://www.mediaklikk.hu/musor/atudomanyhangjai/.