Egy arany, három ezüst, két bronz a 60. olimpián

Egy arany, három ezüst, két bronz a 60. olimpián

A 60. Nemzetközi Matematikai Diákolimpián minden eddiginél több, 112 ország 621 versenyzője indult.  A versenyre július közepén Angliában, Bath városában került sor. 

A verseny mindkét napján négy és fél óra alatt 3–3 feladatot kellett megoldani. Mindegyik feladat helyes megoldásáért 7 pont járt, így egy versenyző maximális teljesítménnyel 42 pontot szerezhetett. A verseny befejezése után állapították meg a ponthatárokat: aranyérmet  31–42 ponttal, ezüstérmet 24–30 ponttal, míg bronzérmet  17–23 ponttal lehetett szerezni.

A magyar csapat tagjait a válogatóversenyek alapján jelölték ki, felkészülésük utolsó hetéről is beszámoltunk. A hat fiatal nagyon szép eredményt ért el:

Aranyérmet nyert:    Haiman Milán (Stuyvesant High School, New York, USA, 12. o. t.) 40 ponttal.

Ezüstérmet nyertek: Zsigri Bálint (Budapesti XIV. kerületi Szent István Gimnázium, 12. o. t.) 28 ponttal, 

                                  Schrettner Jakab (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, 12. o. t.) 27 ponttal, 

                                  Matolcsi Dávid (Budapesti Fazekas Mihály Gyak. Ált. Isk. és Gimn., 12. o. t.)  25 ponttal.

Bronzérmet nyertek: Szabó Kristóf (Budapesti Fazekas Mihály Gyak. Ált. Isk. és Gimn., 12. o. t.) 23 ponttal,
                   

                                   Nagy Nándor (Budapesti Fazekas Mihály Gyak. Ált. Isk. és Gimn., 11. o. t.) 22 ponttal.

Az országok (nemhivatalos) pontversenyében Magyarország a résztvevő 112 ország között a 11. helyen végzett (holtversenyben Ukrajnával). Érdemes végignézni, hogyan alakult az első 20 hely:

1–2. Kína és USA, 3. Dél-Korea, 4. Észak-Korea, 5. Thaiföld, 6. Oroszország, 7. Vietnam, 8. Szingapúr, 9. Szerbia, 10. Lengyelország, 11–12. Magyarország és Ukrajna, 13. Japán, 14. Indonézia, 15–16. India és Izrael, 17. Románia, 18. Ausztrália, 19. Bulgária, 20. Nagy-Britannia.

A magyar csapat vezetője Pelikán József (ELTE TTK, Algebra és Számelmélet Tanszék), helyettes vezetője Dobos Sándor (Budapesti Fazekas Mihály Gyak. Ált. Isk. és Gimn.) volt. Kós Géza (MTA SZTAKI, ELTE TTK) a feladatkiválasztó bizottság tagjaként és koordinátorként működött közre az olimpián.

Pelikán József részletes beszámolója elérhertő a Bolyai János Matematikai Társulat honlapjáról és olvasható a KöMaL szeptemberi számában is, ahol egyúttal szerepelnek a feladatok és megoldásaik. 

(Fotó: Kós Géza)