A keszthelyi csillagászati és asztrofizikai diákolimpia

A keszthelyi csillagászati és asztrofizikai diákolimpia

Augusztus másodikától nyolc napon át Magyarország adott otthont a 13. csillagászati és asztrofizikai diákolimpiának. (International Olympiad on Astronomy and Astrophysics, IOAA). Az olimpiai mozgalom hazai koordinátorainak, szervezőinek, a csillagászatban tehetséges fiatalok sorsát szívükön viselőknek régen dédelgetett álma valósult meg.

Maga a diákolimpia nem büszkélkedhet ugyan olyan tekintélyes múlttal, mint például a matematikai vagy fizikai diákolimpia, hiszen 2007-ben kezdte útját, a fizikai diákolimpia „leágazásaként”. De életképességét bizonyítva hamar a tudományterület legrangosabb középiskolai versenyévé nőtte ki magát a világon. A verseny töretlen népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy míg az első olimpián 22 ország képviseltette magát, addig hazánk 46 ország 260 versenyzőjét, és mintegy 100 csapatvezetőjét láthatta vendégül.

A versengés helyszíne a festői Balaton-felvidék volt, a diákok Keszthelyen, a csapatvezetők Hévízen voltak elszállásolva. A varázslatos táj a világ minden részéről idesereglett vendégeket őszinte ámulattal töltötte el. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, az észlelési forduló estéjén például olyan ragyogó égbolt fogadott bennünket, amit ritkán látni idehaza is, nem csoda hát, hogy nem egy ország versenyzője a könnyekig meghatódott az égbolt látványán.

Természetesen évekig tartó hatalmas munka előzte meg a verseny lebonyolítását, a szükséges anyagi fedezetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma adta. A Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja, az SZTE Bajai Obszervatóriuma, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium, a Magyar Csillagászati Egyesület és a Pannon Egyetem biztosították az esemény szakmai hátterét. A feladatkitűző bizottságban képviseltette magát a magyar csillagász-társadalom színe-java, élükön Kiss László akadémikussal, aki szakmai koordinátorként is tevékenykedett.

A rendező ország jogán mi magyarok két csapattal is indulhattunk. A csapattagok Tófalusi Ádám, Varga Vázsony, Császár Kornél, Mendei Barna, Kozák András (első csapat), illetve Soós Benjámin, Rajmon Imola, Bacsó Zétény, Bánhidi Dominik, Tordai Tegze (második csapat). A négy olimpiai csapatvezető: Dr. Szalai Tamás (SZTE), Udvardi Imre (Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium), illetve két volt olimpikon, Dálya Gergely és Kalup Csilla (ELTE).

A verseny első fordulóját az ötórás elméleti megmérettetés jelentette, majd egy újabb napon a szintén ötórás adatanalízis következett. A már említett észlelési forduló is nagy élményt jelentett mind a versenyzőknek, mind a szervezőknek, a gyönyörű égbolton kívül az észlelőréten felállított 88 egyforma távcső látványa is maradandó emlék lesz számunkra.

A következő forduló feladatait három, egyenként 8 méter átmérőjű, felfújható planetáriumban kellett megoldaniuk a versenyzőknek. Természetesen más földrajzi helyek égboltjainak ismeretére is szükség volt.

Azonban hátra volt még a csapatverseny. Az elmúlt évek jó tapasztalatai alapján véletlenszerűen sorsolták össze a csapatok tagjait. Nagy szerepet kapott tehát az együttműködés, egymás megismerése, elfogadása.

A legjobban várt pillanat persze az eredményhirdetés volt. Mi, csapatvezetők büszkén húztuk ki magunkat, hiszen minden versenyzőnket a színpadra szólították. Versenyzőink eredménylistája:

Bronzérem:

Kozák András (11. évf., ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium),

Mendei Barna (11. évf., Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium),

Soós Benjámin (12. évf., Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium),

Varga Vázsony (10. évf., Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium).

 

Kiemelt dicséret (Honorable Mention):

Bacsó Zétény (11. évf., Budapest V. ker. Eötvös József Gimnázium),

Bánhidi Dominik (12. évf., Szent László ÁMK, Baja),

Császár Kornél (12. évf., Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium),

Rajmon Imola (12. évf., Budapest XIII. kerületi Berzsenyi Dániel Gimnázium),

Tófalusi Ádám (12. évf., Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma),

Tordai Tegze (11. évf., Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, Hódmezővásárhely).

 

Ezen kívül az aranyérmes, és az ezüstérmes csapatban is volt magyar versenyző Soós Benjamin és Rajmon Imola személyében.

Mindenképpen büszkék lehetünk erre az eredményre, hiszen Magyarországon a csillagászat oktatása nem önálló tantárgy formájában történik, mint nagyon sok másik országban. (Elég, ha a körülöttünk levőkre gondolunk.)

Így a versenyzők kiválasztása, felkészítése, szakkörök tartása külön szervezést igényel, hiszen a csillagászati diákolimpián a magyar középiskolai fizika tanulmányok messze nem elegendők. Minden csillagászat iránt érdeklődő középiskolást várunk az új tanévben versenyeinkre, szakköreinkre, hogy a következő, 2020-ban Kolumbiában megrendezendő olimpián is hasonló sikereket érhessünk el.

Az olimpiával kapcsolatos további információk találhatók az olimpia hivatalos honlapján illetve a facebook-oldalukon.

Akit pedig érdekel a mostani tanévi Nemzeti Csillagászati Verseny és Diákolimpiai Válogató Középiskolásoknak, az látogasson el a http://www.bajaobs.hu/ioaa/ honlapra, ahol a csillagászati tehetséggondozással kapcsolatban megjelenik minden tudnivaló. Jelentkezési határidő: 2019. október 15!

Udvardi Imre

Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium