A HÍREK – ÚJDONSÁGOK ROVAT A MATEMATIKÁHOZ ÉS A BOLYAI TÁRSULATHOZ KAPCSOLÓDÓ ESEMÉNYEKRŐL, ÚJDONSÁGOKRÓL SZÓL. (ROVATSZERKESZTŐ: RÁKÓCZI ILDIKÓ.)

Simon Péter főszerkesztő írása a lap indíttatásáról, céljairól, lehetőségeiről: negyedévente megjelenő folyóiratunk rovataiban ismeretterjesztő írásokat találnak a matematika tanításáról, tudományos eredményeiről, ipari és pénzügyi alkalmazásairól, könyvismertetésekkel, portrékkal, hírekkel. Szeretnénk megszólítani mindazokat, akik a matematikát tanulják, tanítják, kutatják, vagy bárhol alkalmazzák, mindenkit, aki matematikában érintett. Örülnénk, ha minél több  területet mutathatnánk be, amit a matematika érint.

Az Európai Matematikai Társulat Berlinben tartott 2016. évi kongresszusán Varjú Péter EMS díjat kapott (Prize of the European Mathematical Society). Ezt a díjat 1992 óta 35 évnél nem idősebb matematikusok kaphatják a nemzetközi bizottság döntése alapján. Tardos Gábor után ő a második magyar matematikus, aki EMS-díjban részesült.

Elektronikus Matematikai Lapunk egy-egy számát a cikkek bevezetőivel főoldalunkon láthatják. A címére kattintva lehet olvasni a cikket. Ha a cikk rovatára kattintanak, akkor megjelenik az adott rovat összes írása, ami ebben a számban található. Egy-egy szám rovatait a fő menüpontokból is elérhetik (teljes képernyőn a felső menüsorból, egyébként a bal felső sarokból).  A bal felső sarok három vonalkájára kattintva találják az Információk menüjét. A rovatokban más-más jellegű írásokat találhatnak, válogassanak belőlük kedvük, érdeklődésük szerint. 

A levelet egy debreceni és egy szegedi gimnazista írta, nevüket évek óta ismerjük a versenyekről, feladatmegoldásban kiválóak, és most kiderült, hogy nemcsak számolni, de írni is egész jól tudnak :-). A Hongkongban, a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián részt vett magyar csapat: Gáspár Attila (aranyérem), Dobos Sándor (csapatvezető-helyettes), Kunszenti-Kovács Dávid (a norvég csapat vezetője), Pelikán József (csapatvezető), Szabó Barnabás (ezüstérem), Lajkó Kálmán (ezüstérem), Baran Zsuzsanna (bronzérem), Kós Géza (koordinátor), Williams Kada (bronzérem), Nagy Kartal (ezüstérem).